BiH
0

Privremena izmjena saobraćaja radi rekonstrukcije tramvajske pruge

FENA
Ministarstvo prometa i komunikacija Kantona Sarajevo odobrilo je preduzeću STEP d.d. iz Sarajeva privremeno cjelodnevno ograničenje saobraćaja od 7. do 23. septembra ove godine na raskrsnici ulica Kranjčevićeva - Halida Kajtaza - Put života - I transferzala radi rekonstrukcije tramvajske pruge na projektu izgradnje "Sjeverne longitudinale", saopćeno je danas iz tog Ministarstva.

Privremena izmjena saobraćaja značit će uspostavu privremenog prijelaza preko tramvajske pruge za saobraćaj motornih vozila na lokaciji početka prijelazne rampe za lijevu isključnu traku: smjer Tehnička škola - Željeznička stanica.

Izmjena saobraćaja sastoji se i od potpune zabrane prometa za motorna vozila u dijelu kolovozne trake u ul. 1 Transferzala, smjer: Željeznička stanica -Tehnička škola, na dijelu od raskrsnice sa ul. Put života u dužini od 100 m u smjeru kretanja, saopćeno je.

Mijenja se jednosmjerni režim prometa u dvosmjerni u dijelu kolovozne trake u ul. I Transferzala, smjer: Tehnička škola - Željeznička stanica, na dijelu od isključne trake do raskrsnice sa ul. Kranjčevićeva u smjeru kretanja.

Dvosmjerni promet će se odvijati na sljedeći način: dvije saobraćajne trake uz desnu ivicu kolovoza koristiće se za smjer: Tehnička škola-Željeznička stanica.

GRAS je dužan privremeno obustaviti tramvajske liniju br. 4 Ilidža - Baščaršija i tramvajsku liniju br. 1 Baščaršija - Željeznička stanica, uz sistematizaciju linija br. 2 i 6 potrebama korisnika.

Izmješta se autobuski terminus "Željeznička stanica" na lokaciju u ul. Franje Račkog kao na privremeno polazno/završno stajalište.

Odobrava se saobraćaj autobusima GRAS-a koji održavaju linije s privremenog stajališta ulicom Vilsonovo Šetalište (na dijelu od raskrsnice sa ul. Franje Račkog do raskrsnice sa ul. Vrbanja) u vremenu od 17 do 24 sata radnim danima, a cijeli dan subotom, nedjeljom i praznikom. Pritom treba koristiti lijevu saobraćajnu traku u smjeru kretanja, uz ograničenje brzine na 5 km/h.

Prema potrebama putnika za putovanje sa Željezničke i Autobuske stanice Sarajevo u centar grada, treba uvesti nove polaske na Autobuskoj liniji: Dom Armije - Velešići, saopćeno je iz kantonalnog Ministarstva prometa i komunikacija u Sarajevu.