Sud BiH
0

Privrednik iz Istočnog Sarajeva optužen zbog utaje poreza, oštetio budžet za 737.930 KM

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Dragana Kuline koji se tereti da je počinio krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Optuženi se tereti da, postupajući kao direktor i odgovorno lice u firmi "Unigrad" Istočno Sarajevo, u periodu od 2012. do 2015. godine nije unosio tačne podatke koji se odnose na visinu stvarno ostvarenog prometa na novosagrađenim stambenim objektima, poslovnim prostorima i garažama, koji se nalaze u Istočnom Sarajevu.

Naime, kako se navodi u zvaničnom saopćenju Suda BiH, optužen je da, nakon izvršene prodaje stanova i garaža na osnovu zaključenih notarski obrađenih kupoprodajnih ugovora, za iste nije izdavao konačne izlazne fakture, niti prijavio i platio obaveze za PDV, iako je plaćanje po osnovu izvršene kupoprodaje bilo izvršeno u cijelosti, te je UIO BIH podnosio PDV prijave za navedene godine neistinitog sadržaja.

Dalje se navodi da je dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obaveza po osnovu indirektnih poreza izbjegao obračunati, prijaviti i platiti izlazni PDV u periodu od 2012. godine do 2015. godine u iznosu od 737.930,00 KM, na koji način je izbjegao plaćanje indirektnih poreza propisanim poreznim zakonodavstvom BIH u navedenom iznosu za koji je oštećen budžet BIH.