Odluka u vrijeme korone
0

Privrednicima u Čeliću nametnuta komunalna naknada, SDA kritikovala potez načelnika

A. K.
Općinsko vijeće Čelić (Foto: Općina Čelić)
Općinsko vijeće Čelić (Foto: Općina Čelić)
Privrednici koji djeluju u Čeliću u narednom periodu će biti opterećeni komunalnim naknadama, a odluku o njihovom uvođenju usvojili su tamošnji općinski vijećnici. Na to je reagovala opozicija, ustvrdivši da riječ o nepravednom odnosu vlasti u vrijeme pandemije.

Općinski vijećnici u Čeliću na posljednjoj sjednici su, usvajali nekoliko odluka, a na prijedlog načelnika Admira Hrustanovića privrednicima je uvedeno plaćanje komunalne naknade, što je naišlo na negodovanje od opozicione Stranke demokratske akcije.

"Kada se očekivalo da će načelnik općine Čelić Admir Hrustanović nastaviti praksu prethodne vlasti, a to je ukidanje komunalne naknade privrednim subjektima usljed posljedica uzrokovanih koronavirusom i početi ispunjavati predizborna obećanja koja su se masovno zasnivala na pomoći privredi i privrednicima, desilo se upravo suprotno", naveli su iz Općinskog odbora SDA Čelić.

Kako su ustvrdili, upravo na prijedlog općinskog načelnika, a nakon usvajanja od većine u Općinskom vijeću, privrednim subjektima u Čeliću, uvodi se komunalna naknada i to u jeku pandemije. Također, iz SDA su naveli i to da uvođenje komunalne naknade i pomoć privredi ne mogu u isti koš jer su u direktnoj zavisnosti jedna od druge.

Inače, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Čelić, usvojene su i izmjene i dopune općinskog budžeta za ovu godinu, a prema obrazloženju načelnika, budžet je iz socijalne kategorije prešao u razvojni. Značajna pomoć, kako je kazao, odvojena je za poljoprivredu i to 50 hiljada KM. Najviše izdvajanja namijenjeno je za proizvođače jagoda.