{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Privrednici iz RS-a traže hitnu izmjenu Uputstva o carinjenju

F
6.2.2015. u 14:30
0
6
Privrednici iz RS-a traže hitnu izmjenu Uputstva o carinjenju
0
Privrednici iz RS-a traže hitnu izmjenu Uputstva o carinjenju
Privredna komora Republike Srpske (RS) uputila je danas Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine inicijativu za hitnu izmjenu Uputstva o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi.
"Navedenim uputstvom smanjen je obim proizvoda koji se mogu izvoziti po sistemu pojednostavljenja, što domaćim proizvođačima 'izaziva' povećanje troškova i komplikovaniju proceduru ubuduće", navode iz entitetske Privredne komore.

Naime, postojeći nosioci odobrenja godišnje ostvaruju veliki broj pojedinačnih izvoza, koji bi u novonastalim okolnostima bili isključeni iz pojednostavljenog postupka, podvrgnuti komplikovanijoj proceduri (tako što bi kamioni natovareni robom morali da čekaju ispunjenje svih uslova za izvoz), izloženi povećanju troškova (od 50-100 KM po jednom izvozu), zavisnosti od radnog vremena carinske službe i nemogućnosti poštovanja prethodno dogovorenih rokova o isporuci robe kupcima.

"Posebno je sporna odredba člana 5. stav 2. Uputstva, kojom se onemogućava pojednostavljeni postupak po fakturi na graničnom prijelazu koji nema mrežnu komunikaciju sa Glavnom kancelarijom UIO ili ima lošu mrežnu komunikaciju sa čestim prekidima, jer je unajmanju ruku neprihvatljivo da se zbog neadekvatnih tehničkih rješenja Uprave smanjuje obim prava domaćih privrednih društava i komplikuje procedura izvoza, i to u ionako teškim uslovima poslovanja domaće privrede", smatraju privrednici iz RS-a.

Napominju da privrednici koji su koristili i koji namjeravaju koristiti pojednostavljeni carinski postupak po fakturi podržavaju rad kontrolnih organa kako bi se spriječile eventualne zloupotrebe primjene ovog postupka, nelojalna konkurencija i drugi oblici neprihvatljivog ponašanja, ali rješenje ovih probleme ne može biti u smanjenju obima prava korisnika koji imaju ugovorene poslove sa stranim partnerima i rokove koje moraju ispoštovati.

"Kako bi se izbjegle potencijalne štetne posljedice, komplikovanje procedure, povećanje troškova, opasnost od nepoštovanja ugovorenih rokova, insistiramo da se izvrše izmjene Uputstva u pravcu vraćanja na stanje koje je bilo omogućeno prethodno važećim Uputstvom, te da se pojednostavljeni postupak po fakturi omogući za jednostavne, istovrsne i lako prepoznatljive robe koje je moguće jednostavno pregledati na graničnom prelazu uzimajući u obzir vrstu pakovanja ili način transporta, bez potrebe rastovara ili traženja dodatne dokumentacije i podataka", kaže se u saopćenju.

U tom smislu, i na osnovu analize strukture izvoznih roba, pojednostavljenim carinskim postupkom treba da budu obuhvaćene, između ostalog, smatraju, i glina, građa, cigla, cement, staklene boce, vezovi željeznih šipki, ploča i slične robe, žitarice, stočna hrana i druge slične robe, kako je to bilo propisano prethodno važećim Uputstvom.

Objavljivanje Uputstva o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi izazvalo je brojne reakcije domaćih privrednika, nosilaca odobrenja za pojednostavljeni postupak po fakturi, koji su se obratili Privrednoj komori RS-a sa inicijativom da se hitno zahtjeva izmjena predmetnog uputstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: