BiH
0

Privredne komore FBiH i Srbije potpisale Memorandum o saradnji u energetici

FENA
U okviru Beogradskog sajma energije i ekologije, Privredna komora Federacije BiH u srijedu je svečano potpisala Memorandum o razumijevanju s Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i Privrednom komorom Srbije.

Unapređenje saradnje u energetskoj efikasnosti s domaćim i stranim partnerima, a posebno sa susjedima, kako se navodi u saopćenju Privredne komore FBiH, jedan je od načina kojim se utječe na unapređenje energetske efikasnosti u regionu, a sve s ciljem bržih promjena i "usklađivanja koraka" u ovoj oblasti s Evropskom unijom.

Razvoj saradnje doprinijet će i procesu stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji, koja podrazumijeva povećanje energetske efikasnosti kao uvjeta za pridruživanje i sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

"Cilj ovog sporazuma je verifikacija dosadašnje saradnje i usmjeravanje iste ka realizaciji konkretnih projekata", rekao je Avdo Rapa, predsjednik Privredne komore FBiH.

Saradnja će se odvijati razmjenom informacija, zajedničkim nastupima i realizacijom projekata u energetskoj efikasnosti koji doprinose unapređenju regionalnog i održivog razvoja.

Na Sajmu energije i ekologije u Beogradu u organizaciji Privredne komore Federacije BiH i privrednici iz BiH predstavljaju se na zajedničkom štandu. Posebno zanimanje na Sajmu izazvala je prezentacija Agencije za promociju stranih investicija – FIPA, navode iz Privredne komore FBiH.