{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Privredna komora KS: Netačne tvrdnje udruženja "Kupujmo i koristimo domaće"

F
10.7.2007. u 18:25
0
0
Privredna komora KS: Netačne tvrdnje udruženja "Kupujmo i koristimo domaće"
0
Privredna komora KS: Netačne tvrdnje udruženja "Kupujmo i koristimo domaće"
Privredna komora Kantona Sarajevo reagirala je danas povodom saopćenja za javnost Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće kvalitetno proizvedeno u BiH", navodeći da ovo saopćenje sadrži mnoštvo apsurdnih i netačnih komentara.
"Izjava da je udruženje organizacija 'koja je jedina prepoznala i radila na ekonomskom razvoju zemlje', iz čega se može zaključiti da to nisu radile privredne komore i druge asocijacije privrede, nadležna ministarstva i vlade, najbolje govori o samom udruženju i pretenzijama kadrova koji ga vode.

Izjava da je Udruženje 'uspjelo zakone koji omogućavaju razvoj bh. privrede dovesti do Parlamenta...' liči na izjavu vještog karijeriste koji sve tuđe uspjehe i rezultate zna da pripiše sebi, a vlastite neuspjehe drugima.

Napominjemo da Privredna komora Kantona Sarajevo od oktobra prošle godine vodi intenzivnu aktivnost na otklanjanju barijera u razvoju biznisa. Na osnovu rezultata ankete koju je provela među firmama i usaglašavanja prijedloga u okviru ukupnog poslovnog sektora Federacije Bosne i Hercegovine, dala je 121 prijedlog za unaprjeđenje poslovanja privrede, od čega se 58 prijedloga odnosi na izvršne i zakonodavne organe Bosne i Hercegovine, 35 prijedloga za izvršne i zakonodavne organe Federacije Bosne i Hercegovine, a ostalo na izvršne i zakonodavne organe Kantona Sarajevo.

Među prioritetima su prijedlozi za ukidanje carina na uvoz repromaterijala, investicijske opreme i rezervnih dijelova koji se ne proizvode u Bosni i Hercegovini, izmjena Zakona o akcizama, posebno u dijelu koji se odnosi na duhanske proizvode, kafu, alkohol i derivate nafte, prijedlozi za izjednačavanje poreza i doprinosa na plaće u cijeloj Bosni i Hercegovini, smanjenje poreza na dobit, izmjenu svih odluka koje imaju za osnovicu ukupan prihod za obračun raznih članarina i naknada i drugo", saopćila je danas kantonalna Privredna komora u Sarajevu.

Prema informacijama kojima raspolaže, navedeno je dalje u saopćenju Komore, jedan broj ovih prijedloga već je pripremljen za raspravu u nadležnim parlamentima BiH i FBiH.

"Udruženje 'Kupujmo i koristimo domaće' se pojavljuje i kao arbitar jer navodi da je sadašnje stanje rezultat 'neobrazovanosti vladajuće strukture'.

Na osnovu navoda iz njegovog saopćenja da su mnogi nosioci izvršnih i zakonodavnih organa, pa i Privredna komora Kantona Sarajevo davali isprazna obećanja za pomoć Udruženju, ističemo da Privredna komora Kantona Sarajevo nije davala Udruženju nikakva obećanja, već, naprotiv, od početka je smatrala da je formiranje ovog Udruženja nepotrebno, jer već postoje asocijacije privrede, formirane na osnovu Zakona, koje uspješno obavljaju poslove koji se odnose na privredu, te je formiranje Udruženja novi namet privrede i uvođenje paralelizma u radu", navela je u svom saopćenju Privredna komora.

Rad Udruženja građana „Kupujmo i koristimo domaće“ ne može se finansirati iz budžeta društveno-političkih zajednica te je njegovo gašenje logično ukoliko ne može da se potvrdi na tržištu i zato nije kriva Komora, Uprava Grada Sarajeva, općine Novi Grad i Vogošća niti druge institucije za koje Udruženje navodi da nisu finansijski podržale projekt, navedeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: