Podlugovi
19

Privodi se kraju uređenje staze za ribolov na jezeru Starača

Klix.ba
Na jezeru Starača u Podlugovima već sedmi dan traju radovi kojima se nastavlja uređenje staze za takmičarski i rekreativni ribolov.

U ovoj fazi, napravljeno je novih 100-120 metara obale, smanjen “špic” koji je predstavljao problem u postavljanju staze za takmičenja u lovu ribe na plovak, iz priobalnog pojasa na najplićim dijelovima je izvađen mulj i produbljeno jezero, a uklanjanjem trske na sredini jezera i proširenjem tog dijela omogućeno je da staza bude bez prekida, te kvalitetniji protok vode i ribe iz dva, gotovo potpuno odvojena dijela jezera.

“UNDP-USAID su prepoznali ovo što smo do sada uradili i finansirali nastavak uređenja jezera sa 6.757,75 KM koje će biti potrošene na tri stavke – mašinu, kamion i šljunak kojim će se popraviti put nakon završetka radova. Urađen je ogroman posao, od bare sa maksimalno desetak mjesta za ribolov, Starača je postala jezero na kojem se mogu organizovati takmičenja sa 60-ak takmičara, te je zahvaljujući aktivnostima ribolovaca našeg Udruženja i USR Sarajevo 1906, Sarajevo dobilo dvije jako lijepe vode na kojim se već uveliko održavaju takmičenja i državnog ranga. I aktivnosti naših prijatelja na uređenju ribarske oaze Lađenice u Dobroševićima je finansirao UNDP, tako da sarajevski ribolovci duguju veliku zahvalnost odgovornim u ovoj organizaciji. Nadamo se da će i odgovorni u domaćim i nadležnim institucijama napokon imati sluha za ovakve projekte i pomoći njihovu realizaciju", rekao je Adnan Osmanagić, predsjednik Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva.