Nazire se kraj radova
198

Privodi se kraju spajanje dvije dionice rekonstruirane tramvajske pruge u Sarajevu

B. R.
Rekonstrukcija tramvajske pruge na Čengić Vili (Foto: Bosman)
Rekonstrukcija tramvajske pruge na Čengić Vili (Foto: Bosman)
Privodi se kraju spajanje dvije dionice rekonstruirane tramvajske pruge u Sarajevu. To znači da će uskoro biti završena rekonstrukcija pruge na raskrsnici na Čengić Vili.

Prva dionica pruge od Ilidže do Čengić Vile je rekonstruirana od kraja augusta 2021. do septembra prošle godine. Rekonstrukcija druge dionice od Čengić Vile do Željezničke stanice započela je u septembru 2022. i rok za završetak je kraj augusta ove godine godine.

Rekonstrukcija tramvajske pruge na raskrsnici na Čengić Vili započela je 13. augusta i rok za završetak radova na ovom lokalitetu je 10 dana. Shodno tome, radovi bi trebali biti završeni u sljedeća tri dana.

Kantonalni ministar saobraćaj Adnan Šteta (SDP) je nedavno najavio skori završetak potpune rekonstrukcije pruge od Čengić Vile do Željezničke stanice, odnosno skori početak ponovnog saobraćanja tramvaja od Ilidže do Baščaršije.

Rekonstrukcija ukupno košta više od 40 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Izvođač radova je konzorcij dvije kineske kompanije China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Engineering Group, podizvođač je kompanija Bosman, a nadzor nad projektom vrše kompanije PPG Sarajevo i Yuksel Proje.

Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo potvrdili su za Klix.ba da će u drugoj polovini ovog mjeseca početi izgradnja tramvajske pruge od Hrasnice do Ilidže.