{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Privatnici mogu imati samo jednu apoteku

F
22.6.2010. u 17:04
0
6
Privatnici mogu imati samo jednu apoteku
0
Privatnici mogu imati samo jednu apoteku
Foto: Sarajevo-x.com
Prijedlog zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Federalna vlada, odobren je većinom glasova na današnjoj sjednici Doma naroda u Federalnom parlamentu u Sarajevu.
Vlada je pritom obrazložila da ovim zakonom namjerava da svim pacijentima u Federaciji BiH bude omogućena jednaka i kvalitetna zdravstvena zaštita, što podrazumijeva uzajamno poštivanje i povjerenje između pacijenta i zdravstvenog radnika.

Stoga je zabranjen svaki vid diskriminacije prema pacijentima, a istaknuto načelo poštivanja ličnosti, fizičkog i mentalnog integriteta i lične sigurnosti pacijenta.

Zakonom su propisani poštivanje prava pacijenta na samostalnost pri odlučivanju u liječenju, kao i poštivanje njegove privatnosti i dostojanstva.

Prilikom Vladinog koncipiranja teksta uzete su u obzir odredbe Deklaracije o pravima pacijenta, kao i drugih međunarodnih dokumenata koje je Bosna i Hercegovina ratifikovala iz ove oblasti, obrazloženo je.

Uporedo s ovim zakonom, Dom naroda je danas odobrio i Vladin prijedlog zakona o apotekarskoj djelatnosti.

U tom tekstu je navedeno da se apotekarska djelatnost obavlja u Federaciji u apotekama kao zdravstvenim ustanovama, u bolničkim te u privatnim apotekama.

Privatnu praksu ove vrste mogu samostalno obavljati magistari farmacije i pritom imati samo jednu apoteku, propisano je.

Kao apotekarske radnike, zakon prepoznaje magistre farmacije s licencom, magistre farmacije specijaliste s licencom i farmaceutske tehničare s licencom.

Tim apotekarskih djelatnika čine magistar farmacije i farmaceutski tehničar s licencom, propisano je također.

Iz seta zakona koji se odnose na zdravstveni sektor Dom naroda je danas odobrio i Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Svaki od ovih zakonskih tekstova je u maju ove godine većinom glasova podržao i Predstavnički dom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: