Kanton Sarajevo
28

Privatne predškolske ustanove ističu da je povećanje cijena stvar individualne politike vrtića

S. Š. U.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nakon odluke Vlade Kantona Sarajevo da od naredne godine subvencionira pohađanje vrtića, te mogućem poskupljenju cijena boravka privatnih vrtića o čemu je pisao Klix.ba, javnosti su se obratili iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova Kantona Sarajevo.
Ističu da svjedoče negativnim i netačnim stavovima "dijela javnosti i medija pa i same ministrice za odgoj i obrazovanje glede (privatnih) predškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo zbog najave povećanja cijena usluga nekih ustanova", međutim ne navode jasno šta je netačno.

Ističu kako su većina članica ovog strukovnog udruženja u toku školske 2021./2022. godine, pratile ekonomsku cijenu Javne ustanove "Djeca Sarajeva" koja je iznosila oko 360 KM.

"Dok su neke ustanove imale i nižu cijenu zbog činjenice da su mnogi roditelji propustili priliku da ostvare pravo na subvenciju za svoje dijete, te smo smatrali da ih na taj način, kao lojalne korisnike trebamo zaštititi. S druge strane, većina predškolskih ustanova je zbog ugrožene produktivnosti, likvidnosti i rentabilnosti poslovanja, bile prisiljene povećati cijene usluga usljed povećanja troškova energenata, prehrambenih artikala, sanitarnog, školskog i didaktičkog materijala i pribora. Dakle, cijene su u većini ustanova-članica Udruženja povećane do iznosa ekonomske cijene javne ustanove (360 KM), s ciljem da se uposlenicima, našim vrijednim i čestitim radnicima – odgajateljima, medicinskim sestrama, kuharima i ostalim, povećaju plate", navedeno je u saopćenju.

Ističu da jedan broj radnika nisu mogli zadržati i pored određenog povećanja plata, koje i dalje ne mogu pratiti plate u javnim obrazovnim ustanovama.

"Djelimično su tačni navodi nekih medija da će doći do povećanja cijena usluga u predškolskim ustanovama od septembra 2022. godine, što je izazvalo lavinu negativnih komentara. Poštujemo stavove roditelja i javnosti, međutim smatramo da je cjenovna politika svakog pravnog subjekta stvar individualne poslovne politike istog", dio je saopćenja strukovnog Udruženja.

Na osnovu informacija koje posjeduje Udruženje, dio ustanova je najavilo povećanje cijena do 10 posto za novu školsku godinu.

"Nažalost, zbog neefikasnog načina komunikacije Ministarstva za odgoj i obrazovanje sa predškolskim ustanovama i pedagoškom praksom, neodržanog niti jednog sastanka zajedno u formatu ministar-direktori (osnivači) predškolskih ustanova, izražavamo nezadovoljstvo načinom na koji se cjelokupna problematika oko upisa i subvencioniranja djece u privatnim predškolskim ustanovama predstavlja", zaključuju iz Udruženja.

Pozvali su Vladu KS i nadležno ministarstvo da subvencije usmjere ka roditeljima "u formi vaučera kako je to urađeno u Republici Srbiji, te ne taj način zamijene teze i preokrenu ovaj proces koji je krenuo u krivom smjeru".

Cjelokupno saopćenje možete pročitati ovdje.