BiH
0

Privatizacijom Telecoma obezbjediti da svi građani u FBiH imaju trajnu korist

FENA
Savez samostalnih sindikata BiH i njegove članice, Sindikat BH Telecoma i Sindikat HT Mostar, danas su u Sarajevu organizirali sto o privatizaciji telekoma u Federaciji BiH na kome je istaknuto da se tim procesom treba obezbijediti da svi građani FBiH imaju trajnu korist.

Uvodničari na okruglom stolu bili su Nikola Grabovac, Alija Behmen i predsjednk Sindikata BH Telecoma Avad Bahto.

Skup je, kako je kazao Grabovac, organizovan da bi se pomoglo Vladi Federacije BiH u iznalaženju optimalnog rješenja u privatizaciji telekoma.

On se založio za utvrđivanje posebnog zakona o proceduri njegove transformacije, odnosno donošenja zakona o prodaji telekoma. Ne osporavajući potrebu ulaganja u transportnu infrastrukturu, Grabovac je posebno naglasio potrebu rješavanja gorućeg problema u BiH –zapošljavanja i ulaganja u otvaranje novih radnih mjesta čime bi se stvorile predpostavke za razvoj i punjenje fondova.

Federalni parlament je raspravio Politiku privatizacije u FBiH u čemu je, prema riječima zastupnika SDP-a u Federalnom parlamentu Alije Behmana, centralno mjesto bilo prodaja BH Telecoma strateškom parteneru. Valjanih razloga u ciljevima, kakao je dodao, izuzev pribavljanja velike količine sredstva, nije bilo, a poslanike je više zanimao raspored tih sredstava, nego kakva je budućnost tog sektora.

-SDP je svjestan rasta konkurencije na telekom tržištu. Mi smo za razvoj ovog sektora, ali na način da se vodi računa o iskustvima svih zemlja u tranziciji oko procenta i metode prodaje jednoga dijela dionica BH Telecoma, kazao je Behmen dodajući da pri tome podrazumjevaju da većinski dio, namanje 60 posto ostane u državnom vlasništvu da bi država mogla pratiti ponašanje strateškog partnera s obzirom na negativna iskustva iz zemlja u okruženju.

Predsjednik Sindikata BH Telecoma Bahto Avad smatra da procedure koje su dosad definisale potrebu za ulazak u privatizaciju teklekomunkacija u FBiH nisu prošle potrebne "filtere" da bi se taj proces obavio ozbiljno. Zato je podcrtao potrebu da se sačini analiza koja će pokazati šta ove strateške kompanije znače za interese građana i Federacije kao cjeline.

-Strateške kompanije se ne bi trebale posmatrati samo kroz finansijske već i druge efekte, a posebno investicionog potencijala koji nije dovoljno iskorišten , kazao je Bahto Avad.

BH Telekom i HT Mostar imaju trenutno različite pozicije u ovom procesu, a da bi se sagledali svi argumenti u vezi njihove privatizacije, treba koristiti domaće institucije, posebno Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH.

Praksa iz okruženja i iskustva drugih, kako je izjavio predsjednik Sindikata HT Mostar Pero Obad, govore da bi bilo najpovoljnije da se taj proces odvija korak po korak, odnosno u etapama.

  • Najpovoljniji način bilo bi regulirati to jedinstveno, donošenjem zakona o privatizaciji telekomunikacija ili kapitalnih dobara u cjelini FBiH, kazao je Obad ističući da bi u svemu tome svoju šansu morali vidjeti građani da eventulano kupe dionice po povoljnijim uslovima, a jedan od najtransparatnijih oblika je izlazak tih dionica na berzu.

Na skupu su pored sindikalaca bili predstavnici nadležnog ministarstva Federalne vlade, Agencije za privatizaciju te naučni i stručni radnici.