BiH
0

Privatizacija u RS-u uz "namještaljke" i kršenja pravila

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Predsjednik Komisije za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama u Republici Srpskoj (RS) Borislav Bijelić ocijenio je danas da se po do sada izvršenim revizijama privatizacije u RS-u može reći da je bilo "namještanja" prodaja i kršenja pravila prodaje, te da osnovana sumnja za te poslove pada na odgovorne u to vrijeme u Direkciji RS-a za privatizaciju.

Bijelić je precizirao da je od 152 primljena zahtjeva za reviziju privatizacije ostalo da se izvrši provjera u 56 slučajeva i da se obradi proces privatizacije banaka u tom bh. entitetu.

Do sada je Komisija obradila više od 20 predmeta za koje je tražena revizija privatizacije, a predsjednik ove komisije Bijelić je kazao da, ukoliko se posmatra pravnoformalni sistem u kojem se odvijao proces prodaje državnog kapitala, postoji sumnja "da je bilo namještenih prodaja državnog kapitala, odnosno bilo je prostora da se izvrši prodaja na štetu javnog interesa, ali da je teško naći dokaze koji potvrđuju tu indiciju".

Naglasio je da je sporno i to što niko od nadležnih predstavnika vlasti nije reagirao kako bi se korigovala tehnika privatizacije ili izmijenila pravila, posebno što nije bilo kontrolnog mehanizma u toku i neposredno po okončanju procesa privatizacije.

"Prema uvidu u dosadašnje dokumente i predmete izrazili smo vrlo visoki stepen osnovane sumnje da su u pojednim slučajevima, posebno u procesu specijalne licitacije, direktno kršene odredbe pravila, a s druge strane u okviru tih pravila odrađivana prodaja državnog kapitala na način da je to bilo prije toga dogovoreno, a na štetu javnih interesa, prihoda, budžeta", kazao je Bijelić.

Napomenuo je i da je u brojnim zahtjevima za reviziju privatizcaije naglašeno da su brojni problemi nastali u preduzećima i nakon okončanja procesa privatizacije. Bijelić je, iznoseći podatke o reviziji privatizacije za veći broj preduzeća, istaknuo da postoje osnovanje indicije da su rađeni veoma sporni poslovi, te da će izvještaji o tome za oko 50 preduzeća biti dostavljeni na provjeru Specijalnom tužilaštvu u RS-u.

On je potvrdio da primarnu odgovornost za te postupke snose tadašnji predstavnici Direkcije RS-a za privatizaciju, te da se treba razmotri mogućnost poništenja prodaje državnog kapitala i pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti odgovornih predstavnika Direkcije.