BiH
10

Privatizacija, dugovi i sudovi: Firma Centrotrans DC razapeta između kupca i direktora

Piše: I. P.
U srijedu navečer u prostorijama firme Centrotrans DC u Sarajevu došlo je do incidenta između novih vlasnika i trenutnog direktora.

Obje strane se međusobno optužuju za nezakonite radnje, a da ne bi došlo do neželjenih posljedica sinoć su mir čuvali pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

"To je grupa uličara predvođena Hajrudinom Mulićem koja je upala u kancelariju sekretara firme. Radi se 13-godišnjoj pljački firme koju sprovodi Mulić pod krinkom privatizacije. Aktuelni izvod iz sudskog registra od 25. maja 2015. godine kaže da je vlasnik firme Kanton Sarajevo. Neko ga štiti i to je neshvatljivo. Predsjednik sindikata je zvao ljude iz Vlade KS, a odazvao se samo ministar pravde koji je rekao kako nema utjecaja u Ministarstvu saobraćaja, jer su jedni SDA, a drugi DF. Policija je dežurala cijelu noć, radnici su u prostorijama, a niko od nadležnih se ne odaziva. Samo onda kada neko donese napismeno iz sudskog registra da je vlasnik onda ćemo radnici i ja predati rukovođenje firme", ispričao je trenutni direktor Centrotrans DC Mustafa Ruvić za Klix.ba.

Spomenuti Mulić je zapravo direktor kompanije Centrotrans-transport robe koji je pobijedio na tenderu za privatizaciju prije 13 godina.

"Privatizacija je bila 2002. godine, gdje smo mi pobijedili, a nakon mnogih žalbi to je napokon došlo do Ustavnog suda. Mustafa Ruvić je bio član grupe koja je također učestvovala na tenderu i iskoristio je svaki redovni i vanredni pravni lijek kako bi se žalio i podnosio zahtjeve za reviziju koji su odbačeni. Na Ustavnom sudu tražili su apelaciju, a i ona je odbijena. Agencija za privatizaciju je 2006. odobrila upis u registar izvršene privatizacije Centrotransa DC, a oni su se opet žalili bezuspješno. Posljednja tužba je bila pred kantonalnim sudom koji je 18. marta odbio tužbu, a rješenje o upisu u Sudski registar postalo je pravosnažno 20. marta. 2015. godine", ispričao je Mulić za Klix.ba.

Na osnovu toga, tvrdi Mulić, oni su u skladu sa zakonom objavili u Oslobođenju poziv za održavanje Skupštine koja je održana jučer, gdje je firma preuzeta i gdje je imenovan Nadzorni odbor.

"Trenutni direktor se buni jer je izgubio spor o postupku privatizacije, a pošto sam ja sada predsjednik Nadzornog odbora donijet ćemo odluku da ga smijenimo. On posljednjih šest godina izbjegava plaćanje bilo kakvih obaveza prema državi od oko četiri miliona KM. To što on tvrdi da je Kanton Sarajevo vlasnik Centrotrans DC-a je potpuna laž. Trenutno je na sudu procedura zahtjeva da se u sudskom registru promijeni vlasnički kapital", objasnio je Mulić.

Direktor Agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo Sead Kamarašević je u razgovoru za Klix.ba objasnio stav tog nadležnog tijela.

"Kupac treba sudskim putem upisati sebe kao vlasnika, imenovati organe upravljanja i nakon toga počinje da teče naša ugovorna obaveza. Ako se to ne učini mi idemo na raskid ugovora. Ukratko, privatizacija se desila, ali ona nije sudski registrovana", zaključio je Kamarašević.