TiBiH
0

Privatizacija "Aluminija" rezultat političkog kompromisa

FENA
Proces privatizacije mostarskog "Aluminija" rezultat je političkog kompromisa, navodi se u analizi ovog procesa koju je izvršio Transparancy International BiH (TIBiH) na osnovu dostupnih izvora koji su i javno objavljeni.

U analizi TIBiH se navodi da je Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i "Aluminija" izašao iz pravnog sistema isključivo na osnovu političkog kompromisa, zbog čega ovaj sporazum, u suštini, i ne egzistira u pravnom sistemu FBiH već živi nekakav svoj autonomni pravni život.

Analizirajući Prijedlog polaznih osnova za Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja primijećeno je i da Agencija za privatizaciju u FBiH nije potpisnica ovog dokumenta.

”Iznenađujuće je da je u ovom slučaju samo prodavano preduzeće bilo potpisnik ugovora o prodaji državnog kapitala, jer je prodavani kapital bio državni, a ne vlasništvo preduzeća koje se prodaje”, ističe, između ostalog, TIBiH i dodaje da se preduzeće koje se privatizuje ne može pojavljivati kao prodavac kapitala u postupku privatizacije, kao što se desilo u ovom slučaju, jer bi to značilo da "Aluminij" privatizuje sam sebe.

”To znači da se u ovom slučaju, praktično, ne radi o procesu privatizacije državnog kapitala, već prije o običnoj transakciji, bilo putem direktne prodaje ili putem berze, gdje se prodaje dionički kapital preduzeća u vlasništvu akcionara, a ne državni kapital”, ocjenjuje TIBiH.

Dalje ocjenuju da “pravu sliku” ovog Sporazuma i njegovog karaktera političkog kompromisa i više nego pravne nespretnosti u namjeri da se nečemu da pravna forma i privid legalnosti, daje rečenica da se na Sporazum “ne mogu primjenjivati propisi donešeni nakon njegovog potpisivanja”.

To znači, tvrdi TIBiH, da je Sporazum potpuno van pravnog sistema, pa se čak ni promjena drugih zakona ne odnosi na Sporazum, što je pravni nonsens, bez obzira što će ti zakoni biti donešeni u “zakonskoj proceduri”.

Kao rezultat, postoji Sporazum izašao iz pravnog sistema na osnovu političkog kompromisa koji, u suštini, i ne egzistira u pravnom sistemu Federacije BiH, već živi nekakav svoj autonomni pravni život, smatra TIBiH.

Analiza ove nevladine organizacije izvršena je na osnovu Prijedloga polaznih osnova za Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade Federacije BiH i "Aluminija" Mostar od 16. juna 2005. godine, Sporazuma o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i "Aluminija" od 8. novembra 2006. godine, s naknadnim dopunama, te korespondencije TIBiH s federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem i Agencijom za privatizaciju u FBiH.