Kantonalni sud Tuzla
0

Pritvoreno šest muškaraca zbog dilanja droge

Sarajevo-x.com
Kantonalni sud u Tuzli
Kantonalni sud u Tuzli
Zbog proizvodnje i prometa opojnim drogama Kantonalni sud Tuzla odredio je jednomjesečni pritvor 20-godišnjem Jasminu Čelikoviću, Zaninu Ćoriću (20), Semiru Ramiću (23), Ademiru Avdiću (22), Esmiru Hasiću (22) 48-godišnjem Nedžadu Avdiću iz Tuzle.

Pritvoreni se sumnjiče da su kao organizirana kriminalna grupa, pod vodstvom Čelikovića, u periodu od početka 2010. do kraja septembra 2011. godine neovlašteno nabavljali i prodavali opojnu drogu koja sadrži "heroin" i psihotropne tvari "amfetamin", te da su u tu svrhu drogu čuvali, vagali, prepakivali u iznajmljenim stanovima u više tuzlanskih naselja i Lukavcu, kao i da su dogovarali prodaju s kupcima putem mobilnih telefona i razvozili drogu automobilima koje im je obezbijedio Čeliković, saopćeno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Lišenju slobode i pritvaranju članova ove organizirane grupe je prethodila višemjesečna operativna akcija provedena u cilju suzbijanja ilegalne trgovine opojnim drogama kodnog naziva "SO", koju je uz koordinaciju sa Kantonalnim tužilaštvom i sudom u Tuzli vodila Federalna uprava policije. U toku ove akcije su sistemski prikupljani dokazi i informacije o organiziranoj grupi koja se bavi ilegalnom proizvodnjom i prodajom droge na području Tuzlanskog kantona.

Krajem prošle sedmice su na osnovu naredbe Kantonalnog suda Tuzla policijski službenici FUP-a, a uz pomoć Specijalne policijske jedinice ove federalne policijske uprave i MUP-a TK, izvršili pretrese na devet lokacija u Tuzli i Lukavcu, prilikom kojih su izvršeni pretresi i objekata i vozila koja su koristili osumnjičeni.

U pretresima je pronađeno 200 grama materije koja asocira na opojnu drogu heroin, određena količina novca za koji se smatra da potječe od ilegalne trgovine drogom, veća količina oružja, municije i eksplozivnih naprava, mobilni telefoni i SIM kartice, te su oduzeta i motorna vozila za koje se pretpostavlja da su služila prilikom izvršenja krivičnih djela.

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva TK je donio naredbu o provođenju istrage protiv pomenutih. Oni su ispitani u prostorijama Tužilaštva nakog čega je i stavljen prijedlog za određivanje pritvora protiv svih osam osoba koji su prilikom pretresa lišeni slobode, a što je Kantonalni sud i prihvatio. Izdate su naredbe za sva potrebna vještačenja i druge istražne radnje koje će se poduzimati u narednom periodu.