Sud BiH
0

Pritvor za uhapšene u okviru 'CIPS operacije'

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor za šest osoba osumnjičenih za umiješanost u zloupotrebu sistema za izradu ličnih dokumenata (bivši CIPS), dok je za dvije osobe izrečena mjera zabrane, odnosno odbijen prijedlog za određivanje pritvora, potvrđeno je Feni u Sudu.

Mjera pritvora određena je Vlastimiru Lazareviću, Vasiliju Saviću, Željku Vidoviću, Zlatku Jašareviću, Pajku Simikiću i Zvonimiru Blaževiću.

Istovremeno, osumnjičenoj Anđelki Popari izrečena je mjera zabrane koja podrazumijeva zabranu kontaktiranja s ostalim osumnjičenima, odnosno obavezu svakodnevnog javljanja u Policijsku stanicu Brčko Distrikta.

Sud je odbio prijedlog za određivanje pritvora protiv Nade Popović koja je zajedno sa spomenutim osobama uhapšena u akciji koja je po nalogu Tužiteljstva BiH provedena u utorak u Bijeljini, Brčkom, Srebrenici, Šekovićima, Zvorniku i Srebreniku.

Radi se o akciji koju je u sklopu šire "CIPS operacije" provela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s ostalim policijskim agencijama u BiH, a usmjeravalo je Specijalno odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala, ekonomskog kriminala i korupcije Tužiteljstva BiH.