BiH
0

Pritvor za Đorđislava Aškrabu, Neđo Zeljaja mora se svakodnevno javljati policiji

FENA
Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je odredio jednomjesečni pritvor Đorđislavu Aškrabi, osumnjičenom za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, saopćeno je iz Suda.

U prijedlogu za određivanje pritvora, Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni u periodu od aprila do septembra 1992. godine bio policajac Stanice javne bezbjednosti Kalinovik te da je obavljao funkciju upravnika logora "Barutni magacin“, gdje je nezakonito zatvarano muslimansko civilno stanovništvo.

Tužilaštvo dalje navodi da su u ovom logoru izgladnjivano, fizički zlostavljano i ubijano zatočeno civilno stanovništvo.

Tužilaštvo također navodi da je osumnjičeni u više navrata izvodio zatvorenike iz logora i predavao ih pripadnicima Vojske Republike Srpske ili paravojnim formacijama, od kada im se gubi svaki trag.

Nakon javnog saslušanja, Sud je na osnovu podnesenog dokaznog materijala zaključio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Sud je odredio pritvor smatrajući da bi osumnjičeni boravkom na slobodi ometao krivični postupak uticajem na svjedoke i suizvršioce.

Sud je također danas donio rješenje kojim se kao neosnovan odbija prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora Neđi Zeljaji koji je osumnjičen za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Međutim, zbog posebnih okolnosti, Sud je Neđi Zeljaji odredio mjeru zabrane koja se sastoji od svakodnevnog javljanja u Stanicu javne bezbjednosti Kalinovik, saopćeno je.