Tužilaštvo BiH
0

Pritvor osumnjičenima za trgovinu ljudima u Doboju

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za slijedeće osobe: Milu Jekića, rođenog 18. augusta 1967. u Doboju gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Vericu Munćan, rođenu 7. marta 1980. u mjestu Novi Kneževac u R Srbiji, gdje ima prijavljeno mjesto boravka, državljanku R Srbije, Mustu Ćehajića, rođenog 1. januara 1940. u mjestu Novo Selo, nastanjenog u općini Doboj-Jug, državljanina BiH, i Zoricu Jekić, rođenu 24. februara 1972. u Doboju gdje je i nastanjena, državljanku BiH.

Sve navedene osobe lišili su slobode 1. oktobra ovlašteni službenici policijskih agencija iz FBiH i RS-a i predali ih Tužilaštvu BiH, gdje ih je, u svojstvu osumnjičenih osoba, ispitao nadležni tužilac.

Osumnjičene osobe se terete da su kao pripadnici organizovane grupe sudjelovali u nagovaranju i dovođenju na prevaru iz R Srbije u Bosnu i Hercegovinu dviju žena te iskorištavanju njihovog teškog položaja, da su ih prisiljavali na pružanje seksualnih usluga za novac u jednom ugostiteljskom objektu na području Doboja.

Navedene žrtve su duži period živjele u teškim uvjetima, nerijetko izložene psihičkom i fizičkom maltretiranju, vrijeđanju i zlostavljanju.

Određivanje mjere pritvora predloženo je zbog opasnosti od bijega osumnjičenih, postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponovo počiniti krivično djelo, uticati na svjedoke ili saučesnike i ometati tok istrage, kao i iz razloga što bi njihovo puštanje na slobodu moglo prouzročiti uznemirenje javnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.