BiH
0

Pritvor osumnjičenima za neovlašteni promet oružjem

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor Minetu Ahmiću, Fehimu Jahiću, Feraldu Gazibariću Gučaninu, Jasminu Čejvanu i Mehmedu Bisoviću, osumnjičenima za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 15. novembra, saopćeno je iz Suda BiH.

Minet Ahmić, Fehim Jahić, Ferald Gazibarić Gučanin, Jasmin Čejvan i Mehmed Bisović osumnjičeni su za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

U prijedlogu za određivanje pritvora navodi se da je u neutvrđenom periodu do 15. oktobra u selu Kruščići, općina Vitez, osumnjičeni Minet Ahmić organizirao zločinačku organizaciju koju su sačinjavali Fehim Jahić, Ferald Gazibarić Gučanin, Jasmin Čejvan, Mehmed Bisović i druge njemu poznate osobe.

Kako se dalje navodi, organizacija je za cilj imala prikupljanje oružja, municije i druge vojne opreme i njihov izvoz u inostranstvo.

U prijedlogu se također navodi da su osumnjičeni Fehim Jahić, Ferald Gazibarić Gučanin, Jasmin Čejvan zajedno sa njima poznatom osobom, prikupili oružje i drugu vojnu opremu koju su izvozili osobi nastanjenoj u Kraljevini Danskoj, dok je osumnjičeni Mehmed Bisović oružje navodno izvozio u Kosovo.

Nadalje se u prijedlogu navodi da su osumnjičeni Fehim Jahić i Minet Ahmić 5. jula o.g. u selu Kruščići, općina Vitez, prikrivenom istražitelju ponudili veću količinu naoružanja.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Osim toga, Sud je odredio pritvor smatrajući da će osumnjičeni, ukoliko ostanu na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze, te da će utjecati na svjedoke i eventualne saučesnike i na taj način ometati tok krivičnog postupka, saopćeno je.