Sud BiH
0

Pritvor osumnjičenima u predmetu Almir Šaljić i drugi

FENA
Sud BiH donio je 13. marta rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor prema Almiru Šaljiću, Enisu Hajdareviću, Amiru Gudževiću, Edinu Poturoviću, Samiru Bibiću, Ismetu Graci, koji su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 11. aprila 2009. godine.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH, između ostalog, navodi da su osumnjičeni Šaljić, Hajdarević, Gudžević, Poturović, Bibić i Grace, djelujući kao zločinačka organizacija, u periodu od novembra 2008. godine do 11. marta 2009. godine, na teritoriji BiH, Hrvatske, Srbije i Turske, učestvovali u međunarodnoj nabavci droga iz Turske i Srbije. Drogu su nabavljali od njima poznatih osoba držali je, prevozili, prodavali i posredovali u prodaji i na drugi način drogu stavljali u promet na teritoriji BiH, Srbije, Hrvatske i Turske.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret. Osim toga, Sud je odredio pritvor cijeneći da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na opravdanu bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati tok krivičnog postupka uticajem na svjedoke, saučesnike i prikrivače.

Također, Sud je u pogledu osumnjičenih Šaljića, Hajdarevića, Bibića i Grace odredio pritvor cijeneći da postoje posebne okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenih. Sud je odredio pritvor cijeneći da postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni puštanjem na slobodu ponoviti krivično djelo, saopćeno je danas iz Suda BiH.