Organizirani kriminal
0

Pritvor osumnjičenima u predmetu "Adis Abaz i drugi"

FENA
U predmetu "Adis Abaz i drugi", Sud Bosne i Hercegovine donio je 6. novembra rješenje kojim je određen jednomjesečni pritvor Miji Grgiću i Husniji Mušiću, osumnjičenima za organizirani kriminal koji je u vezi s neovlašćenim prometom droga, oružja, vojne opreme te proizvoda dvojne namjene.

Prema ovom rješenju, pritvor može trajati do 5. decembra, saopćeno je.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Sud je odredio pritvor cijeneći da ima dovoljno dokaza da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati tok krivičnog postupka utjecajem na svjedoke ili na eventualne saučesnike.

Pritvor je određen cijeneći da postoji bojazan da će osumnjičeni, ukoliko bi bili pušteni na slobodu, ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

U ovom predmetu Sud je Erminu Sejdiću, Adisu Sejdiću i Adnanu Selimiću izrekao mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja van granica Bosne i Hercegovine. Odlučeno je i o privremenom oduzimanju važećih putnih isprava osumnjičenima, zabranu izdavanja novih, kao i korišćenje lične karte za prelazak državne granice.

Osumnjičenima se nalaže svakodnevno javljanje u nadležne policijske stanice u Zavidovićima i Zenici.

Ermin Sejdić, Adis Sejdić i Adnan Selimić su osumnjičeni za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom neovlaštenog prometa droga i krivičnim djelom neovlaštenog prometa oružja i vojne opreme te proizvoda dvojne namjene, saopćeno je iz Suda BiH.