BiH
0

Pritisci na sindikat moraju prestati

FENA
U Bihaću na okruglom stolu o temi "Analiza realizacije zahtjeva iz usvojene platforme Saveza samostalnih sindikata BiH i zahtjeva Sindikalnog foruma USK-a", kojem su prisutvovali i predsjednik Saveza samostalnog sindikata BiH Edhem Biber te predsjednici granskih i kantonalnih sindikata FBiH, ponovljeni su zahtjevi s foruma iz septembra prošle godine.

Radi se o zahtjevu Sindikata da ga vlasti prihvate kao ravnopravnog partnera u rješavanju nagomilanih problema. Prošla vlast nije se oglasila ni o jednom pitanju pa će isti zahtjevi biti upućeni i ovoj Vladi Kantona, izjavio je predsjednik Sindikata USK-a Muhamed Mahmutović.

Govorilo se i o sve izraženijoj pojavi pritisaka na Sindikat, što je potvrdio i predsjednik Sindikata BiH Edhem Biber ističući da je stanje u BiH svakim danom sve lošije. Najnoviji slučaj koji je spomenut danas jeste pokušaj iznuđivanja da se pripadnici MUP-a USK-a isključe iz Sindikata pod prinudom.

Stoga je zaključeno da se ovakve negativne pojave moraju zaustaviti, a Sindikat ojačati, te da se neće odustati od zahtjeva koji su postavljeni još prošle godine.