{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pritisci na RAK su prijetnja slobodi izražavanja

F
15.6.2008. u 11:21
0
0
Pritisci na RAK su prijetnja slobodi izražavanja
0
Pritisci na RAK su prijetnja slobodi izražavanja
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH sa zabrinutošću prati zbivanja oko Regulatorne agencije za komunikacije, saopćeno je iz Helsinškog komiteta.
„Dosadašnji rad RAK-a je doprinio usklađivanju uređivačkih i tehničkih standarda, između ostalog u oblasti radio i televizijskih emitera s međunarodnim standardima. Ova agencija je donijela i obavezujuće kodekse za radio i televizijske kuće, čime su afirmirani principi profesionalnog žurnalizma i otklonjena mogućnost zloupotrebe elektronskih medija u cilju promoviranja jezika mržnje i propagiranja rasizma, ksenofobije, antisemitizma i svih oblika netolerancije. Djelovanje RAK-a kao nezavisne agencije nedvojbeno je doprinijelo afirmaciji slobode izražavanja i pozitivno utjecalo na stanje medija u našoj zemlji“, navedeno je u saopćenju.

Politički pritisci usmjereni prema RAK-u dovode u pitanje njegov opstanak kao nezavisnog tijela, čime se dovodi u pitanje i poštovanje profesionalnog kodeksa i sloboda izražavanja kao vrijedno demokratsko dostignuće, zakljuuje se u saopćenju Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: