{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pritisak za upis na ekonomiju, pravo, medicinu i stomatologiju

F
9.7.2007. u 10:49
0
0
Pritisak za upis na ekonomiju, pravo, medicinu i stomatologiju
0
Pritisak za upis na ekonomiju, pravo, medicinu i stomatologiju
Upis studenata na prvu godinu na Univerzitetu u Sarajevu teče uz probleme koji su bili uobičajeni i proteklih godina, naročito zbog većeg broja zainteresiranih u odnosu na mogućnosti za prijem na studij, izjavio je danas Feni prorektor Univerziteta prof. dr. Samir Arnautović.
Poseban je pritisak za upis na fakultete na koje je i do sada bio izražen - Ekonomski, Pravni, Medicinski i Stomatološki. Arnautović kaže da je to posljedica nekih odnosa koji su diktirani izvan Univerziteta, tržišnih odnosa ili društvene situacije.

S druge strane ima fakulteta na kojima sasvim sigurno neće biti popunjena sva mjesta u julskom prijemnom roku, te će se, najvjerovatnije, novi rok organizirati u septembru. Arnautović je dodao da će se o tome moći preciznije govoriti tek nakon što se dobiju izvještaji s fakulteta.

On je naglasio da upisi na fakultetima teku u skladu s onim kako ih oni organiziraju, pri čemu Rektorat nema značajnijeg uvida jer nema pravni subjektivitet.

"U onom trenutku kada Univerzitet bude integriran i kada pravni subjektivitet bude na njemu tada će se sve moći organizirati i kontrolirati s nivoa Univerziteta", kazao je Arnautović.

Prema njegovim riječima, Univerzitet postoji kao akademska zajednica i postoje konsenzualna rješenja o kojima se pregovaralo, a i sam konkurs za upis studenata na prvu godinu proizvod je takvog konsenzusa postignutog na Senatu Univerziteta.

"To, međutim, ne znači da mi imamo bilo kakva ovlaštenja da vršimo kontrolu tih upisa", kazao je Arnautović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: