OSCE
0

Pritisak političara na nosioce pravosudnih funkcija mora prestati

FENA
"Političke snage moraju se uzdržati od vršenja neprimjerenog utjecaja ili pritiska na učesnike sudskih postupaka i napada na ugled i integritet nosilaca pravosudnih funkcija", upozorava Misija OSCE-a u BiH u svome tematskom izvještaju "Neovisnost pravosudnih organa: neprimjereni pritisak na pravosudne institucije BiH", koji je jučer objavljen.

U izvještaju, koji je upućen najvažnijim političkim predstavnicima i pravosudnim institucijama na državnom i entitetskom nivou, kao i predstavnicima međunarodne zajednice, govori se o tome kako su tokom 2009. godine politički akteri u nekoliko prilika vršili neprimjeren pritisak i kritizirali rad sudija i tužilaca, posebno onih koji rade na najosjetljivijim predmetima u državi.

Kako je navedeno u izvještaju, smanjenje broja međunarodnih službenika u Odjelu za borbu protiv organiziranog kriminala, dovodi do još izraženije potrebe za poštivanjem i zaštitom neovisnosti sudskih organa od međunarodnih aktera, kao i potrebe za pružanjem podrške radu pravosudnih organa na državnom nivou, od međunarodne zajednice.

Cilj izvještaja je da se istaknu međunarodni standardi u ovoj oblasti, prema kojima odnos između izvršnih i pravosudnih organa vlasti mora biti odnos uzajamnog poštivanja i neuplitanja u nadležnosti i funkcije druge strane.

U izvještaju se, također, preporučuju određeni koraci kojima bi se znatno ojačala neovisnost pravosudnih organa na državnom nivou, te se pozivaju nadležni organi da razmotre njihovo poduzimanje.

U tom pogledu posebno se ističe potreba davanja ustavnog statusa Sudu BiH, Tužilaštvu BiH i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, te se navodi kako bi "taj korak bio najbolji pravni garant njihove neovisnosti, te bi na bolji način definirao njihov odnos prema izvršnim i zakonodavnim organima, u skladu s principom podjele vlasti."