BiH
0

Prisustvo sahrani Milana Jelića najavili predstavnici vlasti RS-a, FBiH, Srbije i diplomatski kor u BiH

FENA
Sahrana predsjednika Republike Srpske, doktora Milana Jelića, bit će obavljena sutra, 3. oktobra, u 14.00 sati, na Gradskom groblju u Modriči.

Svoje prisustvo na sahrani do sada je najavio veliki broj državnika, predstavnika najviših institucija RS-a, predstavnika diplomatskog kora i međunarodne zajednice u BiH, predstavnika političkih partija, preduzeća, udruženja, brojnih organizacija, sportskih klubova, saopćeno je iz Odbora za sahranu predsjednika RS-a Milana Jelića.

Prisustvo sahrani najavili su najviši zvaničnici svih institucija RS-a (poslanici u Narodnoj skupštini, članovi Vlade, predstavnici sudske vlasti, lokalnih zajednica i drugih nivoa vlasti), a dolazak su najavili predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

Prisustvo sahrani predsjednika Jelića, najavila je i predsjednik Federacije BiH Borjana Krišto, kao i drugi predstavnici institucija Federacije BiH.

Sahrani predsjednika RS-a, prisustvovat će i predstavnici svih organa vlasti zajedničkih institucija BiH.

Osim predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, svoje prisustvo sahrani najavili su i ministri za komunikacije i transport Božo Ljubić i za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Slobodan Puhalac.

Dolazak na sahranu najavili su i brojni predstavnici diplomatskog kora u BiH, ambasador Srbije Grujica Spasović, ambasador Ruske Federacije Konstantin Šuvalov, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Metju Rajkroft, ambasador Republike Grčke Konstantina Mavroskedilou, ambasador Republike Slovačke Miroslav Mojžita, ambasador Republike Češke Jirij Kudela, šef Kancelarije Sjedinjenih Američkih Država u Banjoj Luci Hajdi Jovanović, šef misije OEBS-a Daglas Dejvidson i drugi.

Sahrani predsjednika Jelića, prisustvovat će i predstavnici političkih stranaka iz RS-a i Federacije BiH, kao i predstavnici političkih stranaka zemalja iz okruženja.

Posljednju počast predsjedniku Milanu Jeliću odat će i predstavnici sportskih saveza, organizacija i klubova iz Republike Srpske i BiH, a najavljeno je i prisustvo velikog broja predstavnika medijskih kuća iz Republike Srpske i cijelog region, saopćeno je večeras iz Odbora za sahranu predsjednika RS-a Milana Jelića.