{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pristupanje BiH Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom UN-a

F
19.3.2009. u 10:18
0
1
Pristupanje BiH Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom UN-a
0
Pristupanje BiH Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom UN-a
Predsjedništvo BiH na posljednjoj je sjednici usvojilo Osnove za pristupanje BiH Konvenciji UN-a o pravima osoba sa invaliditetom i Opcionog protokola, čime su stečeni uvjeti za potpisivanje ovog dokumenta, za što je ovlašten ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović.
Vijeće ministara BiH je, na prijedlog ministra Halilovića, prije više od mjesec dana utvrdilo Prijedlog osnova za pristupanje BiH ovoj konvenciji.

Konvencija UN-a o pravima osoba sa invaliditetom je sveobuhvatan dokument koji sadrži civilina, politička, ekonomska, socijalna i kulturna prava.

Kako je saopćeno iz kabineta ministra Halilovića, BiH je obavezna odmah nakon potpisivanja i ratifikacije Konvencije i Protokola, početi izradu programa provedbe ove konvencije, te izraditi i provoditi akcione planove za poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

Konvencija obavezuje zemlje članice da promijene zakone i zabrane diskiminirajuće običaje i prakse, što između ostalog uključuje zaštitu prava djece sa invaliditetom, jednak pristup obrazovanju, pravo na zdravstvenu njegu i rehabilitaciju, ukidanje diskriminacije na tržištu rada, prava na adekvatan životni standard i socijalnu zaštitu, pravo na jednako učešće u javnom životu, pravo na učešće u sportskim i kulturnim aktivnostima.

Prema sadašnjem stanju zakonodavstva, BiH je obavezna, nakon potpisivanja i ratifikacije Konvencije i Protokola, izmijeniti i dopuniti zakone koji se odnose na zapošljavanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, učešće u javnom i kulturnom životu i dostupnost svih javnih usluga i javnog saobraćaja osobama sa invaliditetom.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uspostavit će Vijeće za osobe sa invaliditetom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: