{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prism Research: Građani političarima dali ocjenu dovoljan

S
31.3.2005. u 16:44
0
0
Prism Research: Građani političarima dali ocjenu dovoljan
0
Prism Research: Građani političarima dali ocjenu dovoljan
Prema rezultatima ispitivanja koje je agencija Prism Research provela tokom februara ove godine na slučajnom uzorku od 1.500 građana BiH, starijih od 18 godina, samo 20% ispitanika smatra da je trenutna situacija u BiH stabilnija nego prije godinu dana.
Ipak, blizu 40% ispitanika očekuje da će situacija u našoj zemlji za godinu dana biti puno bolja nego sada.

U Bosni i Hercegovini trenutno nema smisla govoriti o popularnosti političara, a građani BiH, u cjelini gledano, prema svim promatranim političarima imaju više nepovoljno, nego povoljno mišljenje, saopšteno je iz agencije Prism Research.


Promatrano na razini uzorka za cijelu BiH, tri najmanje nepopularna političara u našoj zemlji su Adnan Terzić, Haris Silajdžić i Zlatko Lagumdžija.

Građani BiH ocijenili su rad svih promatranih političara prosječnim ocjenama manjim od 2,5, na skali školskih ocjena od 1 do 5, pa se može reći da su svi promatrani političari dobili ocjenu dovoljan (2).

Jedina tri političara koja su kod ispitanika bošnjačke nacionalnosti imala pozitivan indeks popularnosti su Haris Silajdžić, Adnan Terzić i donekle Sulejman Tihić. Ova tri političara, zajedno s Paddyem Ashdownom su i najbolje ocijenjeni političari s prosječnom ocjenom između 2 i 3 na skali školskih ocjena.

Jedina tri političara koja su kod ispitanika srpske nacionalnosti bila blizu pozitivnog indeksa popularnosti su Dragan Čavić, Milorad Dodik i Mladen Ivanić, a njih su trojica i najbolje ocijenjeni političara kod ispitanika srpske nacionalnosti.

Za ispitanike hrvatske nacionalnosti tri najmanje nepopularna političara su Dragan Čović, Bariša Čolak i Mladen Ivanković, koji su također i tri najbolje ocijenjena političara kod hrvatskih ispitanika.

Samo nešto više od 50% ispitanika je navelo neku od stranaka za koju bi najvjerojatnije glasovali na predstojećim općim parlamentarnim izborima.

U slučaju ispitanika bošnjačke nacionalnosti, njih 19,3% bi glasovalo za Stranku demokratske akcije (SDA), 13,8% za Socijaldemokratsku partiju (SDP) BiH, 8,5% za Stranku za BiH (SBiH), dok 29,1% ispitanika bošnjačke nacionalnosti ne bi glasovalo ni za jednu političku stranku.

U slučaju ispitanika srpske nacionalnosti, njih 17,9% bi glasovalo za Srpsku demokratsku stranku (SDS), 14,4% za Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i 4,9 % za Partiju demokratskog progresa (PDP) Republike Srpske, dok 28,3% ispitanika srpske nacionalnosti ne bi glasovalo ni za jednu stranku.

U slučaju ispitanika hrvatske nacionalnosti, njih 20,1% bi glasovalo za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), 6,6% za SDP, a 30,7% ispitanika hrvatske nacionalnosti ne bi glasovali ni za jednu stranku.

Ovo su rezultati redovnog ispitivanja javnog mnijenja, koje se provodi u okviru Prism Research Face-to-Face Omnibusa. Maksimalna pogreška uzorka na razini BiH je +/- 2,8%.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: