BiH
0

Prism Research: Građani političarima dali ocjenu dovoljan

Sarajevo-X
Prema rezultatima ispitivanja koje je agencija Prism Research provela tokom februara ove godine na slučajnom uzorku od 1.500 građana BiH, starijih od 18 godina, samo 20% ispitanika smatra da je trenutna situacija u BiH stabilnija nego prije godinu dana.

Ipak, blizu 40% ispitanika očekuje da će situacija u našoj zemlji za godinu dana biti puno bolja nego sada.

U Bosni i Hercegovini trenutno nema smisla govoriti o popularnosti političara, a građani BiH, u cjelini gledano, prema svim promatranim političarima imaju više nepovoljno, nego povoljno mišljenje, saopšteno je iz agencije Prism Research.

Promatrano na razini uzorka za cijelu BiH, tri najmanje nepopularna političara u našoj zemlji su Adnan Terzić, Haris Silajdžić i Zlatko Lagumdžija.

Građani BiH ocijenili su rad svih promatranih političara prosječnim ocjenama manjim od 2,5, na skali školskih ocjena od 1 do 5, pa se može reći da su svi promatrani političari dobili ocjenu dovoljan (2).

Jedina tri političara koja su kod ispitanika bošnjačke nacionalnosti imala pozitivan indeks popularnosti su Haris Silajdžić, Adnan Terzić i donekle Sulejman Tihić. Ova tri političara, zajedno s Paddyem Ashdownom su i najbolje ocijenjeni političari s prosječnom ocjenom između 2 i 3 na skali školskih ocjena.

Jedina tri političara koja su kod ispitanika srpske nacionalnosti bila blizu pozitivnog indeksa popularnosti su Dragan Čavić, Milorad Dodik i Mladen Ivanić, a njih su trojica i najbolje ocijenjeni političara kod ispitanika srpske nacionalnosti.

Za ispitanike hrvatske nacionalnosti tri najmanje nepopularna političara su Dragan Čović, Bariša Čolak i Mladen Ivanković, koji su također i tri najbolje ocijenjena političara kod hrvatskih ispitanika.

Samo nešto više od 50% ispitanika je navelo neku od stranaka za koju bi najvjerojatnije glasovali na predstojećim općim parlamentarnim izborima.

U slučaju ispitanika bošnjačke nacionalnosti, njih 19,3% bi glasovalo za Stranku demokratske akcije (SDA), 13,8% za Socijaldemokratsku partiju (SDP) BiH, 8,5% za Stranku za BiH (SBiH), dok 29,1% ispitanika bošnjačke nacionalnosti ne bi glasovalo ni za jednu političku stranku.

U slučaju ispitanika srpske nacionalnosti, njih 17,9% bi glasovalo za Srpsku demokratsku stranku (SDS), 14,4% za Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i 4,9 % za Partiju demokratskog progresa (PDP) Republike Srpske, dok 28,3% ispitanika srpske nacionalnosti ne bi glasovalo ni za jednu stranku.

U slučaju ispitanika hrvatske nacionalnosti, njih 20,1% bi glasovalo za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), 6,6% za SDP, a 30,7% ispitanika hrvatske nacionalnosti ne bi glasovali ni za jednu stranku.

Ovo su rezultati redovnog ispitivanja javnog mnijenja, koje se provodi u okviru Prism Research Face-to-Face Omnibusa. Maksimalna pogreška uzorka na razini BiH je +/- 2,8%.