Slučaj Veselinović
0

Prisiljavanje na oralni seks

FENA
Armin Bećirević, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Radetu Veselinoviću u Sarajevu, tokom današnjeg ročišta je ispričao je da je u sportskoj dvorani u Hadžićima, gdje je doveden 5. maja 1992. godine, bio žrtva seksualnog zlostavljanja, javio je danas BIRN-Justice Report.

“Morali smo prvo kleknuti na koljena i dignuti ruke iznad glave. Neke su zarezivali noževima, a izvjesna Jaca im je sipala sol na rane. Nakon toga Jaca je odvojila nekoliko mlađih momaka, među kojima i mene. Jednog od nas prvo je natjerala da se skine, a onda drugog da mu liže i stavlja u usta polni organ”, kazao je Bećirević.

Svjedok tvrdi da, dok se to dešavalo u sportskoj dvorani u Hadžićima, “nije vidio optuženog Radeta Veselinovića”, niti ga je on zarobio.

Međutim, svjedok je rekao da je Veselinović doveo njegovog pretučenog oca u sportsku dvoranu.

Tada je, pojasnio je svjedok, njegov otac držao ruke na očima i “toliko jaukao da sam mislio da su mu oči izvađene”.

Iz sportske dvorane svjedok je odveden u Lukavicu, gdje je “48 sati premlaćivan”.

“Kad smo dovedeni, morali smo ulaziti u dvije sobe prolazeći kroz špalir vojnika. Udarali su nas svim i svačim. Poslije toga morali smo izići iz sobe u hodnik i reći svoje ime i prezime da bi nakon toga bili odvedeni u toalet i premlaćeni do iznemoglosti. Ipak, morali smo ustati i trčeći se vratiti u sobu”, kazao je Bećirević.

Svjedok se prisjetio da su tada zatočenike odvojili i da je 48 osoba “sa nekog spiska” odvedeno u drugu prostoriju, gdje su toliko tučeni “da nisi jauke mogao slušati”.

Kasnije je svjedok u toj sobi, tvrdi, vidio tragove krvi po zidovima.

Iz kasarne u Lukavici Bećirević je prebačen u zatvor Kula u Istočnom Sarajevu, gdje je zajedno s 80 osoba zatvoren u jednu prostoriju.

Iz Kule su zatočenici odvođeni da obavljaju radove kao što je kopanje tranšeja, nošenje vreća, pravljenje bunkera i slično.

Opisujući Jacu koja ga je zlostavljala u Hadžićima, Bećirević je rekao da zna da je bila iz Sokolović Kolonije te je opisao kao mršavu “sa šarenom kosom od crvene do plave”, nazvavši je “strašilom što se stavlja u kukuruze”.

Svjedok je oslobođen u jednoj od razmjena.

Aiša Džebo, druga svjedokinja Tužilaštva BiH, pričala je kako je odveden njen muž Nusret iz sela Binježevo. Tvrdi da ga je odveo Rade Veselinović i zatvorio u sportsku dvoranu u Hadžićima.

“Došao je Veselinović s još jednom osobom i rekao mom mužu: ‘Mrcino, idemo!’ Ova druga osoba je rekla mužu da se obuče i da ponese neku deku. Odveli su ga”, kazala je Džebo, dodavši da je Veselinović i nju htio odvesti ali mu je to onemogućio “ovaj čovjek kojeg ne poznaje”.

Aišin muž je iz sportske dvorane prebačen na Kulu, odakle je razmijenjen.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. oktobar 2008. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Radeta Veselinovića da je kao pripadnik vojne policije Vojske Republike Srpske učestvovao u ubistvima, prisilnim preseljenjima, hapšenjima, kao i nanošenju patnji i tjelesnih povreda nesrpskom stanovništvu s područja općine Hadžići.