Općinski sud Zenica
0

Pripremno ročište po tužbi vlasnice devizne štednje

FENA
U Općinskom sudu Zenica za 23. septembar je zakazano pripremno ročište po tužbi jedne vlasnice devizne štednje protiv Investiciono-komercijalne banke d.d. Zenica i države Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.

Na skupštini tog udruženja u januaru 2006. usvojen je prijedlog za pokretanje individualnih tužbi, obrazloženo je u saopćenju.

Mnoge štediše su se odlučile na zaštitu svoje imovine sudskim putem.

Uslijedio je odgovor Vijeća ministara i prlamenta BiH i donesen je Zakon o načinu izmirenja obaveza po osnovu računa stare devizne štednje s ciljem da se štedišama praktično onemogući sudska zaštita, saopćeno je također iz Udruženja.

"Stotine tužbi, uključujući i onu za utvrđivanje vlasnika stare devizne štednje i njihovih prava iz osnova deviznih štednih uloga i depozita kod banaka, koju je Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH podnijelo 11.11.2004. godine, šalju se od suda do suda, odbacuju, usvajanjem žalbi i revizija vraćaju nekad i po tri puta istom sudu na odlučivanje, a najčešće šalju agencijama na verifikaciju, iako je po Zakonu istekao rok za rad agencija.

Agencije, pak, umjesto da konstatuju svoju nenadležnost i vrate predmete sudu, obavještavaju štediše da će im tužba biti odbačena ukoliko ne dođu i ne verifikuju štednju.

Tako Agencija u Sarajevu drži više od osam mjeseci sudske predmete.

Sve ovo se čini da bi se štediše prisilile da umjesto svojih eura, uzmu obveznice u konvertibilnim markama i da ih prodaju na tržištu kapitala po umanjenoj vrijednosti, za šta će kupci - novi vlasnici dobiti dionice najprofitabilnijih državnih firmi u FBiH - Telekoma, Elektroprivrede i dr., kako je najavio federalni ministar finansija", navodi se u saopćenju.

Devizni štediša kao vlasnik obveznica neće dobiti priliku za kupovinu dionica najprofitabilnijih državnih firmi. Ta ekskluziva je namijenjena PIF-ovima čiji su vlasnici uglavnom Slovenci i domaći političari, saopćeno je dalje.

Zakon o dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje koji je Vijeće ministara uputilo parlamentu BiH i koji će razmatrati Predstavnički dom 24. septembra, prema mišljenju Udruženja, zorno ilustruje koliko je aktuelna vlast u funkciji rasprodaje države.

"Da nije i da iole ima poštenja, sada kada su sve karte na stolu, država bi umjesto davanja u bescijenje državne imovine Slovencima prodala je za dobre pare i novac dala štedišama.

Predloženi zakon koji treba da usvoji parlament Bosne i Hercegovine, a na koji saglasnost daje Predsjedništvo BiH, jedino se primjenjuje u Federaciji BiH.

Republika Srpska je donijela svoj zakon. Nije problem Republike Srpske. Njena Vlada štiti interese Republike Srpske. Problem je što poslanici iz Federacije BiH u parlamentu BiH usvajanjem ovakvog prijedloga zakona, a on znači da se sve obaveze za položenu štednju na teritoriji Fedracije BiH s Bosne i Hercegovine, koja po Ustavu i međunarodnom pravu ima odgovornost za štednju, prenose na Federaciju BiH.

Tako se u parlamentu BiH uspostavlja nova pravna praksa da se zakoni donose u parlamentu BiH, a provode u Federaciji BiH, što pravno znači Bosna i Hercegovina jest jednako Federacija BiH, Republika Srpska jest jednako Republika Srpska.

Pa ko može tvrditi da Dodik krši Ustav BiH i da želi podjelu Bosne i Hercegovine?

Bosnu i Hercegovinu kao državu mogu destruirati jedino poslanici u parlamentu BiH iz političkih partija SDA, Stranke za BiH, SDP-a, HDZ-a i HDZ-a 1990 i to do te mjere da nam uz svu dobru volju ne može pomoći ni Evropa ni OHR", saopćilo je Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH.