|

Pripremljen prijedlog protestne note Hrvatskoj zbog aktivnosti SOA-e

Pripremljen prijedlog protestne note Hrvatskoj zbog aktivnosti SOA-e
70
Piše: Er. M.
26.4.2019. u 20:39
90
komentara
70

dijeljenja
Pripremljen prijedlog protestne note Hrvatskoj zbog aktivnosti SOA-e Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Bosne i Hercegovine pripremilo je prijedlog protestne note koju bi BiH trebala uputiti zvaničnom Zagrebu zbog aktivnosti Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske.
Ova informacija potvrđena nam je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH iz kojeg ističu da je prijedlog note pripremljen u skladu sa zaključkom Predsjedništva BiH. MVP BiH je u srijedu dostavio prijedlog protestne note Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na saglasnost.

Inače, članovi Predsjedništva BiH na sjednici održanoj 17. aprila 2019. godine zadužili su Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu Republici Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Hrvatsku.

Ovakav potez uslijedio je nakon šokantnih otkrića vezanih za aktivnosti agenata SOA-e u odnosu na bh. državljane. SOA se proteklih mjeseci našla u središtu skandala o kojem su izvijestili svi regionalni, ali i utjecajni svjetski mediji, zbog postupaka prema BiH i Sloveniji.

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić nedavno je izjavila kako istraga o navodnoj aferi SOA-inog regrutiranja bosanskohercegovačkih državljana još nije zaključena.

Ako se navodi o aktivnostima SOA-e prema BiH i Sloveniji pokažu tačnim, to će zasigurno biti jedna od najvećih špijunskih afera u novijoj historiji Zapadnog Balkana, ali i kamen spoticanja u odnosima susjednih zemalja.
Prijavi grešku


Komentari (90)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...