{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pripremiti novi zakon o koncesijama

F
1.6.2010. u 15:07
0
1
Pripremiti novi zakon o koncesijama
0
Pripremiti novi zakon o koncesijama
Na današnjoj sjednici u Sarajevu Vlada Federacije BiH je razmatrala izmjene i dopune Zakona o koncesijama, koje su ponudili Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Komisija za koncesije FBiH, nakon što ranije predloženi zakon o izmjenama i dopunama postojećeg zakona nije prihvaćen u Parlamentu FBiH.
Inače, izmjene postojećih rješenja o koncesijama su nužnost budući da su u međuvremenu doneseni novi propisi u Federaciji BiH, a potrebno je i, u skladu sa dosadašnjom praksom, preciznije definirati pojedina rješenja, posebno u pogledu nadležnosti za davanje koncesija u pojedinim oblastima.

U današnjoj raspravi o ovim pitanjima Vlada FBiH je ocijenila neophodnim da se, s obzirom na veliki broj izmjena i dopuna postojećeg zakona, ide na izradu potpuno novog zakona koji treba pripremiti u narednih deset dana, vodeći računa o sugestijama zainteresiranih federalnih ministarstava.

Regulacijski plan historijskog područja Mostara

Danas je Vlada FBiH utvrdila Prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga regulacijskog plana historijskog gradskog područja Mostar za razdoblje od 2007. do 2017. godine.
Plan obuhvata tekstualni i grafički dio. Tekstualni se sastoji od izvoda iz urbanističke osnove, projekcije zaštite i uređenja, te Odluke o provedbi Regulacijskog plana. U grafičkom dijelu su, uz ostalo, prikaz postojećeg stanja urbanističke osnove, granice prostorne cjeline, te objekti prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa.

O Prijedlogu regulacijskog plana izjasnit će se i Parlament FBiH.

Četveromjesečno izvršenje budžeta

Federalni budžet je u prva četiri mjeseca 2010. godine ostvario, kroz prihode, primitke i finansiranje, 587,9 miliona konvertibilnih maraka, što predstavlja 33,6 posto u odnosu na plan. Prihodi bez finansiranja, dakle porezni i neporezni, iznose 395,5 miliona KM, te su ukupno za 60 miliona KM, odnosno za 17,9 posto veći nego u istom razdoblju 2009. godine. Najveći utjecaj imalo je povećanje prihoda od poreza na dobit od čak 95 posto. I prihodi od neizravnih poreza koji pripadaju FBiH veći su za 4,9 miliona KM. S druge strane, neporezni prihodi manji su 2,5 posto nego u prva četiri mjeseca protekle godine.

Od planiranih 248 miliona KM kroz stand by aranžman, doznačeno je 108,4 miliona KM, a ostala sredstva očekuju se tokom godine ukoliko FBiH ispuni postavljene uvjete. Planirani kredit Svjetske banke od 87 miliona KM nije realiziran u izvještajnom razdoblju.

Najveća izdvajanja kroz tekuće transfere odnose se na invalidnine (109 miliona KM), mirovinsko-invalidsko osiguranje (41,3 miliona KM), neratne invalidnine (37,1 milion KM), priznanje posebnog staža (20,4 miliona KM), poticaj industriji i rudarstvu (12,5 miliona KM) i za kantonalne službe zapošljavanja u svrhu isplate neuposlenim demobilisanim braniteljima (10,6 miliona KM).

Vlada Federacije BiH je danas zadužila sva federalna ministarstva koja u svojoj nadležnosti imaju upravljanje državnim kapitalom u javnim preduzećima da u roku od 15 dana dostave izvještaje o poslovanju ovih preduzeća sa prijedlogom preliminarne raspodjele ostvarene dobiti, vodeći računa o racionalizaciji potrošnje.

Realizacija dogovora postignutih tokom posjete Kini

Nakon što je na prošloj sjednici razmatrala i prihvatila Informaciju o posjeti bh. delegacije Narodnoj Republici Kini, u kojoj su bili i premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović i federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo, Vlada FBiH danas je usvojila zaključke koji trebaju doprinijeti realizaciji dogovora s kineskim zvaničnicima. Vlada FBiH prema Vijeću ministara BiH pokreće inicijativu da Vladi NR Kine inicira prijedlog za formiranje međudržavne komisije za definisanje projekata i mogućih načina finansiranja i izvođenja. U tu komisiju Vlada FBiH kandiduje zamjenika premijera i federalnog ministra finansija Vjekoslava Bevandu, federalnog ministra energije, rudarstva i industrije mr. Vahida Heću i federalnog ministra saobraćaja i komunikacija Naila Šećkanovića.

Premijer FBiH će, u cilju uspostavljanja privredne i drugih oblika saradnje, uputiti zvaničan poziv guverneru kineske pokrajine Shaanxi da sa saradnicima posjeti Federaciju BiH.

Provedba Zakona iz braniteljsko-invalidske zaštite

Vlada FBiH razmatrala je i usvojila Informaciju Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata o finansijskom stanju i stanju provedbe zakona iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Analizom su obuhvaćena tri zakona iz ove oblasti: o pravima branitelja i članova njihovih porodica, o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih porodica, te o pravima demobilisanih branitelja i članova njihovih porodica.

Zakon o pravima branitelja i članova njihovih porodica koji je na snazi od 2004. godine, izmijenjen je i dopunjen 2007. s primjenom od 2008. godine, čime je povećan broj korisnika i proširen obim prava koja im pripadaju. Na temelju toga je došlo do povećanja iznosa invalidnina za 9,74 posto. Usaglašavanja nije bilo u sljedećoj (2009.) godini, kada su u budžetu za ove potrebe bila osigurana sredstva od 335.155.000 konvertibilnih maraka, koja su nakon donošenja Zakona o načinu ostvarivanja ušteda i rebalansa federalnog budžeta, smanjena na 301.639.500 KM.

Budžetom za 2010. godinu određen je isti ukupan iznos. Kada je riječ o Zakonu o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih porodica, koji je u primjeni od 2006. godine, prošlogodišnjim budžetom prvobitno je bilo odobreno za ove potrebe 18.300.000 KM. Nakon donošenja Zakona o načinu ostvarivanja ušteda, iznos je smanjen na 16.470.000 KM, a jednako je i u budžetu za 2010. godinu.

Od 1.5.2007. godine u primjeni je Zakon o pravima demobilisanih branitelja i članova njihovih porodica u čijoj su se provedbi pojavili problemi zbog nemogućnosti Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalnih službi da osiguraju dovoljna sredstva za isplatu naknada. Iz tih razloga, polovinom 2008. godine donsesen je set zakona kojima se određuje da 50 posto sredstava osiguravaju kantonalne službe iz doprinosa za neuposlene, a razliku sredstava Federacija BiH. Za korisnike koji žive u Republici Srpskoj, cjelokupan iznos ide na teret Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Nakon razmatranja Informacije, Vlada je zadužila resorno ministarstvo da, kroz mjere i aktivnosti koje mu zakonski stoje na raspolaganju (upravno-finansijski i inspekcijski nadzor, pojačanu reviziju, uvođenje cenzusa i koeficijenta) osigura uklapanje u raspoloživa sredstva odobrena rebalansom, te da nastavi ispunjavati obaveze iz stand by aranžmana.

Tender za "Aluminij" proglašen neuspješnim

Danas je Vlada FBiH donijela Odluku o proglašenju tendera za prodaju 88 posto kapitala "Aluminja" d.d. Mostar neuspješnim. Odluka je donesena nakon razmatranja Izviještaja Komisije za pripremu i prodaju 88 posto kapitala "Aluminja" d.d. Mostar.
Ujedno, danas je prihavaćen Anex VII. Sporazuma o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i Aluminija d.d. Mostar, čime je rok za izradu usuglašenih izmjena i dopuna Sporazuma produžen do 8.11.2010. godine.

"UNIS Group" za izvoz starog oružja i municije

Prihvatajući prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada FBiH se saglasila da "UNIS Group" d.o.o. Vogošća bude predložen Komisiji Ministarstva odbrane BiH kao kandidat iz Federacije BiH za realizaciju budućih ugovora o izvozu starog oružja i municije. Riječ je o izvoznoj kući za namjensku i vojnu industriju sa 100 postotnim državnim kapitalom koja bi ovu aktivnost obavila bez naknade.

Vlada je također zadužila resorno ministarstvo da pripremi prijelog za eventualna ulaganja finansijskih sredstava u namjensku industriju, dobivenih prodajom starog oružja i municije, kako bi se tvornice iz ove oblasti osposobile za izvoz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: