Stiže porast temperature
24

Pripremite se za južinu: U petak upozorenje zbog vjetra olujne jačine

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Federalni hidrometeorološki zavod putem evropske platforme za meteorološka upozorenja "Meteoalarm" objavljuje narandžasto upozorenje za petak 20. oktobar zbog jakih i olujnih udara vjetra južnog smjera brzine 40-65 km/h, na planinama od 75 do 110 km/h.

Hladniji vazduh uskoro napušta područje Bosne i Hercegovine i prepušta uticaju južine i osjetnog zatopljenja, ali dok ne dođe do južine ostala nam je još jedna hladna noć.

Od četvrtka, 19. oktobra, bit će izražena južina uz osjetno zatopljenje, zatoplice i preko dana ali i preko noći zahvaljujući fenskom efektu južnog vjetra. Dnevne temperature lokalno i blizu 30 stepeni, a i noći u pojedinim krajevima BiH bit će netipično tople za doba godine.

Meteorolozi također skreću pažnju na povremeno jak južni vjetar koji bi u brdsko-planinskim krajevima mogao praviti i probleme.

Iz FHMZ-a upozoravaju građane da budu spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar.

Osim toga, prekidi u snabdijevanju električnom energijom su mogući te se također upozoravaju građani da često prate informacije o vremenskoj prognozi i upute nadležnih institucija.

Uz južinu pred kraj ove sedmice bit će i povremeno pojave kiše, ali i lokalno pljuskova sa grmljavinom. Najviše padavina orografski u dijelovima Hercegovine i zapadne Bosne. U ostalim krajevima zemlje tek ponegdje lokalne padavine.