Vlada FBiH
0

Pripreme za rebalans federalnog budžeta

FENA
Na danas popodne održanoj sjednici u Sarajevu, Vlada Federacije BiH razmatrala je Informaciju o pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom i pripremama za izmjene budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu. Članove Vlade o ovome su informirali premijer FBiH Mustafa Mujezinović i zamjenik premijera i federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

Tokom razgovora o novom Pismu namjere, MMF je ocijenio da se Vlada FBiH ponašala racionalno, razborito i štedljivo, poduzimajući mjere na smanjenju javne potrošnje. Očuvanje budžetske stabilnosti u tekućoj godini podrazumijeva daljnje usklađivanje rashodovne strane s raspoloživim mogućnostima, tako da će rebalansirani budžet biti za 115.690.031 konvertibilnu marku veći nego sadašnji i iznosit će 1.862.962.000 KM. Nedostajuća sredstva bila bi, uz ostale redovne budžetske prihode, planirane s povećanjem od 48,7 miliona KM, nadomještena i finansiranjem iz tri izvora: Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Evropske komisije.

Vlada FBiH će u oktobru analizirati prikupljanje prihoda i izvršenje budžeta, te, prema potrebi, sva budžetska davanja uskladiti s raspoloživim prihodima. Nakon što Vlada FBiH utvrdi konačan rebalans budžeta FBiH za 2010. godinu, uputit će ga Parlamentu FBiH na usvajanje, saopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Početkom sljedeće sedmice bit će nastavljena 156. sjednica Vlade FBiH.