RAK
0

Pripreme za prelazak sa analognog na digitalno

FENA
Bosna i Hercegovina je na vrijeme počela pripreme prelaska s analognog na digitalno emitiranje te je osnivanjem DTT Foruma poduzela sve neophodne korake da prelazak na digitalno emitiranje bude realizirano u skladu s rokovima, saopćeno je danas iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

U saopćenju se navodi da je Predsjedništvo BiH 15. oktobra donijelo odluku o ratifikaciji Finalnih akata Regionalne konferencije RRC 06 Ženeva. Iz RAK-a podsjećaju da je u junu 2006. godine, u organizaciji ITU (Međunarodne unije za telekomunikacije), u Ženevi donesen regionalni sporazum (RRC 06) za planiranje digitalne zemaljske radiodifuzije u frekvencijskim opsezima 174-230MHz i 470-862MHz koji predviđa uvođenje digitalne i potpuno gašenje analogne televizije u Evropi, Africi i dijelu Azije.

Na konferenciji RRC 06 učestvovale su delegacije iz 118 zemalja.

Bosanskohercegovačku delegaciju činili su predstavnici Ministarstva prometa i komunikacija BiH, Regulatorne agencije za komunikacije i Stalne misije BiH u Ženevi.

Novim regionalnim sporazumom Bosna i Hercegovina je stekla pravo na emitiranje u digitalnoj tehnici i to: - za DVB-T na 7 multipleksa u UHF području i 1 multipleks u VHF području na cijeloj teritoriji BiH, - za T-DAB na 3 multipleksa za u VHF području na cijeloj teritoriji BiH i - dodatnih jedan do dva multipleksa za DVB-T u UHF području za lokalna pokrivanja.

Regionalni sporazum je odredio 17. juni 2015. kao kraj prijelaznog perioda. Poslije ovog datuma, sve administracije mogu slobodno koristiti sve frekvencije koje su im dodijeljene u RRC 06 planu za digitalne servise. Nakon ovog datuma analogni plan prestaje da važi.

Uvođenje digitalne TV, period prelaska s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje i gašenje analogne televizije je obaveza Bosne i Hercegovine koja treba biti urađena u skladu s važećim međunarodnim sporazumima iz ove oblasti.