BiH
0

Pripreme za obilježavanje godišnjice bitke na Monte Melleti

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić sa savjetnicima sastao se s članovima Društva austrijsko-bh. prijateljstva iz Austrije, Italije i BiH, predstavnicima Ministarstva odbrane BiH, te Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata radi obilježavanja godišnjice bitke na Monte Meletti, a domaćin te manifestacije ove godine je Sarajevo.

Dogovoreno je formiranje organizacionog odbora koji će predvoditi federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

"Taj odbor utvrdit će tačan protokol aktivnosti koje će se odvijati u periodu od 31. maja do 2. juna ove godine, a prvi sastanak odbora bit će održan u četvrtak, 23. marta", saopćeno je iz Općine Centar, koja je jedan od pokrovitelja te manifestacije.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić kaže da ta manifestacija treba da pošalje poruku mira i prosperiteta, a s obzirom da je "među poginulim pripadnicima Austro-ugarske vojske bilo naših zemljaka svih vjera, smatram da je značajna za BiH".

Kaže da je u okviru manifestacije u Sarajevu, koja će biti održana 2. juna, planiran obilazak spomen-obilježja Vječna vatra i spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., te obilazak mezarja i groblja pripadnika svih naroda u BiH.

"U protokol aktivnosti važno je uvrstiti obilazak svih onih lokacija koje čuvaju sjećanje na odbranu grada i države BiH, te njegovanje tekovina naše odbrambeno-oslobodilačke borbe. Moj prijedlog je da se u program obilaska uvrsti i posjeta Bijeloj i Žutoj tabiji, kao i bivšoj kasarni Jajce, te održi historijski čas da bi se delegacije iz Austrije i Italije informirale o ratnim dešavanjima i opsadi Sarajeva. Nakon toga delegacije bi trebale posjetiti sarajevski ratni tunel spasa D-B i Vrelo Bosne", kazao je.

Potpredsjednik Društva austrijsko-bh. prijateljstva Herwig Brandstetter obradovan je što će ove godine manifestacija biti održana u BiH, te najavio dolazak 70-tak ljudi iz Italije i Austrije.

"Manifestacija mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta" održava se svake godine početkom juna, na godišnjicu bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) u kojoj je Austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu.

Bitka na Monte Meletti bila je 7. juna 1916. kad je poražena italijanska armija. U toj bitki poginulo je 208 Bošnjaka (pripadnika Druge bh. regimente Austro-ugarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta). Ta regimenta jedna je od najodlikovanijih jedinica u Austro-ugarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru. U čast svih pripadnika bh. pješadijskih regimenti koje su bile u sklopu Austro-ugarske vojske, austrijski kompozitor Eduard Wagnes komponirao je vojni marš "Die Bosniaken kommen" (Bošnjaci dolaze), koji se i danas izvodi na svim vojnim manifestacijama u Austriji.