BiH
2

Pripreme za obilježavanje dana Općine Centar

FENA
Organizacioni odbor za obilježavanje Dana Općine Centar, od 2. do 9. maja, na čelu sa Nedžadom Ajnadžićem, dopredsjedavajućim Općinskog vijeća Centar, održao je u četvrtak sastanak o pripremama za tu manifestaciju.

Osim predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar Sarajevo, u radu Odbora učestvuju i predstavnici općinskih boračkih organizacija. Organizacioni odbor je usvojio i protokol obilježavanja Dana Općine Centar, saopćeno je iz Općine Centar.

Kao i proteklih godina, manifestacija počinje održavanjem pres-konferencije, nakon čega će biti tradicionalno druženje rukovodstva Općine sa porodicama poginulih branitelja.

Također je planirano održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća i polaganje cvijeća na šehidsko mezarje Kovači, pored spomen-obilježja ''Vječna vatra'' i ''Mala kula'' na Grdonju te kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Ajnadžić je predložio, a Odbor jednoglasno usvojio, da se na mjestima gdje su se 2. maja 1992. godine odigrale odlučujuće bitke za odbranu grada i države BiH, postave spomen-ploče sa podacima o tim dešavanjima te da delegacija Općine i boračkih udruženja 2. maja položi cvijeće kod mosta Skenderija i zgrade Bosanskog kulturnog centra, gdje su se odigravale presudne bitke.

Istog dana će u BKC-u biti otvorena izložba ratnih fotografija.

U sklopu Dana Općine Centar bit će obilježen i Dan Odreda Soukbunar.

Od 2. do 9. maja bit će održane brojne kulturne i sportske manifestacije, a za učenike osnovnih škola planiran je obilazak muzejske postavke ''Tunela D-B'' i održavanje historijskog časa.

Organizacioni odbor je također odlučilo da se, pod pokroviteljstvom Općine Centar, a u organizaciji Udruženja Dječiji i omladinski centar "Dio srca Sarajeva'' na Trgu djece Sarajeva održi sajam ljekovitog bilja i zdrave prehrane, a da Oldtimer klub Sarajevo u povodu Dana Općine Centar organizira tradicionalni ''Sajam oldtimera''.

Predsjednik Komisije Općinskog vijeća za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti Mirsad Begić je informisao članove Odbora da su pristigle 22 prijave na javni poziv za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar u 2013., koji je bio otvoren do 5. aprila.

Komisija će razmotriti sve prijave i predložiti Općinskom vijeću dobitnike ovogodišnjih općinskih priznanj,a koja će biti uručena na svečanoj sjednici povodom Dana Općine Centar.