Vrijedni organizator
204

Pripreme za "Marš mira": Ambasade pomažu deminiranje terena

FENA
Marš mira 2017. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Marš mira 2017. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pripreme za ovogodišnji "Marš mira 2018", pješački pohod koji se organizira s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici, traju već nekoliko mjeseci.

Predsjednik pododbora za "Marš mira" Munir Habibović kazao je Feni da su u proteklom periodu pojedine ambasade u BiH osigurale sredstva za deminiranje 150 hiljada metara kvadratnih, dok je uz pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica prokopan jedan dio trase.

"Radovi se trenutno ne izvode zbog vremenskih prilika, ali čim vrijeme to bude dozvoljavalo, bit će nastavljeni. Mi smo odmah nakon što je obilježena 22. godišnjica poslali zahtjeve svim ambasadama u BiH kako bi nam pomogli u deminiranju terena na relaciji Buljim-Kameničko Brdo. Dosad su tu trasu puta učesnici marša mira zaobilazili, jer nije bila sigurna", ističe Habibović.

Kaže da je to jako nepristupačan teren te da su prilikom deminiranja nailazili na dijelove skeleta i odjeće.

"Cilj nam je da ta trasa bude prohodna. Oni koji ne budu mogli da prolaze tu trasu uvijek postoji alternativa, a to je trasa kojom se išlo ovih godina", navodi on.

Smatra da su učesnici Marša odgovorniji i znaju s kojim ciljem dolaze. Shvatili su, kaže, kako treba da se ponašaju i obično nema problema.

"Svake godine imamo po nekoliko hiljada učesnika. Recimo, tokom zadnjeg Marša mira, iz Turske smo imali više od 1.400 učesnika koji su bili raspoređeni u grupe. Bilo je tu još mnogo grupa koji imaju svoje vođe, s kojima mi dogovaramo sve što treba, tako da to funkcioniše. Moramo da konstantno radimo i vršimo pripreme", potcrtao je Habibović.

"Marš mira“ od Nezuka do Potočara jedna je od najobuhvatnijih i najmasovnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a Srebrenica“.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi iz skoro svih dijelova svijeta i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara.

Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršrute.