BiH
0

Pripreme za kandidaturu Vjetrenice za Svjetsku listu baštine

FENA
Radnim sastankom u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, koji je održan u petak na poziv ministrice Katice Čerkez, počele su pripreme za kandidaturu Vjetrenice za Svjetsku listu baštine, saopćeno je iz Speleološke udruge Vjetrenica.

Na sastanku su se pored predstavnika ministarstva okupili članovi ANUBiH-a, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Fondeka i Speleološke udruge Vjetrenica - Popovo polje.

Ministrica Čerkez kazala je da Ministarstvo pokreće ovu akciju kao svoju obavezu, ali da ne prisvaja prava drugih institucija koje su nadležne za zaštitu Vjetrenice.

Predočila je plan prema kojem bi nominacijski dosje trebalo da bude urađen u narednih mjesec dana, istaknula da u njegovu temelju treba biti naglašena prirodna osnova Vjetrenice, ali da će i kulturni aspekt krajolika biti zastupljen.

Akademik Taib Šarić kazao da je ANUBiH, kao predlagač kandidature Vjetrenice, stručno kompetentna odgovoriti svim zahtjevima postupka koji se traže od prirodnih nauka.

Izvršna dužnosnica Komisije Mirela Mulalić-Handan ponudila je pomoć na izradi kulturnog dijela dosjea te predložila da se formira interdisciplinarna komisija koja bi se bavila izradom menadžment plana za Vjetrenicu.

Ivo Lučić iz Speleološke udruge Vjetrenica – Popovo polje kazao je da Udruga raspolaže informacijama da u relativno kratko vrijeme ispuni informacijski dio dosjea, ali je izrazio zabrinutost zbog neizgrađenosti struktura za zaštitu prirode koje su nužne za upravljanje i zaštitu nominiranim dobrom.

Smatra da se to može premostiti jedino donošenjem uredbe koja bi definirala najosnovije zakonske, upravne i financijske obaveze prema kandidaturi Vjetrenice.