BiH
81

Pripreme za Igmanski marš: Očekuje se kolona od 10.000 do 15.000 učesnika

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tradicionalni Igmanski marš, koji se održava u povodu sjećanja na jednu od najznačajnijih operacija tokom NOB-a u Drugom svjetskom ratu, kada su borci Prve proleterske brigade pod nemogućim uslovima preko Igmana došli u oslobođenu Foču, održat će se u subotu, 30. januara.

Predsjednik SUBNOR-a Hadžići Fadil Šehić je kazao da je zborno mjesto na Brezovači. Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju u 10.30 sati formirat će se kolona od više hiljada ljudi, koja će pješke ići ka Velikom polju.

Dolazak na Velikom polju se očekuje u 13 sati. Nakon polaganje cvijeća, pored mnogih gostiju i zvanica, sjećanje na legendarni marš evocirat će Albin Pibernik, učesnik Igmanskog marša 1942.godine.

Po riječima predsjednika Organizacionog odbora Igmanskog marša Ibrahima Durme, očekuje se 10.000 do 15.000 učesnika.

Rekord će biti i što se tiče gostiju iz inozemstva. Svoj dolazak najavilo je udruženje Barigaldi iz Italije, te drugih susjednih država. Što se tiče zemalja iz regije najbrojnije su delegacije iz Slovenije i Srbije, koji autobusima dolaze na ovu manifestaciju, zatim iz Hrvatske i Crne Gore. Dolazak su najavile delegacije Pogorice, Dubrovnika, Makarske, Velenja, Ljubljane, Beograda, Kragujevca, Bajine Bašte, Titovog Užica.

Zbog velikog interesovanja građana na ovu manifestaciju orgaizovan je i besplatan autobuski prevoz od Hadžića do Bezovače, koji polaze ispod podvožnjaka u subotu u 9.15 sati. Za sve učenike na Velikom polju na Igmanu organizovan je i ručak, vojnički pasulj, saopćeno je iz Organizacionog odbora Igmanskog marša.