BiH
939

Pripreme za 9. januar: Oklopna vozila, duge cijevi i policija na ulicama Banje Luke

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Banjoj Luci će sutra biti obilježen 9. januar Dan Republike Srpske kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Danas je održana proba parade koja će sutra prodefilovati ulicama, pripadnici policije su hodali sa dugim cijevima, a raskrsnice su bile blokirane oklopnim vozilima sa mitraljezima.

Ulicom Kralja Petra Karađorđevića sutra će biti održana parada povodom 25. godišnjice osnivanja Republike Srpske koja će početi sa Trga RS-a, a završit će na Trgu Krajine gdje će biti održan kulturno-umjetnički program.

Današnja proba parade nakratko je blokirala saobraćaj u centru Banje Luke, a pripadnici policije danas su sa dugim cijevima hodali po gradu. Širom grada su postavljene zastave RS-a i plakati s pozivom na proslavu 9. januara.

Građani Banje Luke srpske nacionalnosti koje smo sreli na ulicama podržavaju obilježavanje 9. januara na ovakav način.

"To je dan koji svi treba da poštujemo jer se tada rodila Republika Srpska i svi treba da ga slave i uvažavaju kao i sve druge zemlje koje slave svoj dan. Mi treba da sarađujemo sa Federacijom i da uvažavamo i jedan i drugi entitet, jer su oba nastala Dejtonskim sporazumi", kazao je 70-godišnji Zdravko za Klix.ba.

Sličnog mišljenja je i Mladen koji je kazao da se treba uvažavati 9. januar u cijeloj državi, iako je neustavan te da građani moraju razvijati osobinu poštovanja.

"Treba država da ostane, da se radi, živi, međusobno poštujemo i cijenimo, bez obzira na vjeru, naciju, rasu. Nije bitno odakle je ko, bitno je da se poštujemo i ne nosimo oružje već samo lijekove i hranu. Bit će vojske i policije, oni trebaju da čuvaju mir i neka su živi i zdravi bez obzira u kojoj državi", poručio je Mladen koji je kao i njegovi sugrađani danas posmatrao probu sutrašnje parade.

Banjalučanin Branko Borović pozvao je sve građane Republike Srpske na proslavu te je istakao da Dan Republike ne treba nikoga da vrijeđa.

Mladi Banjalučani nisu željeli komentarisati obilježavanje 9. januara.

Sutra će biti održan i svečani prijem te svečana akademija, a na paradi prema riječima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića Treći pješadijski puk OSBiH, koji je danas bio postrojen u Banja Luci, sutra neće učestvovati.

Ulice su okićene zastavama, a sutrašnji događaj pratit će više stotina medija iz BiH i zemalja regije.

Program obilježavanja 9. januara u Banjoj LucI počinje u 9:30, a završava koncertom u 22 sata.

U 9:30 sati na Trgu Krajine biće održan prigodan obrazovno-zabavni program za djecu, nakon čega će, u 11:00 sati, biti održan koncert dječijeg hora “Vrapčići”.

Od 13:00 sati na Trgu Krajine bit će organizovana parada pod imenom “25 godina Republike Srpske” nakon koje slijedi kulturno-umjetnički program.

Svečana akademija će biti održana u 17:00 sati u dvorani Borik, da bi se nakon toga program ponovo vratio na Trg Krajine gdje će u 19:00 sati početi koncert domaćih muzičara i pjevača iz RS-a. Kao svojevrsno finale večeri, predviđen je koncert beogradske grupe "Legende" koji je zakazan za 22:00 sata.

Za saobraćaj će biti zatvorene ulica Kralja Petra, Vidovdanska i Kninska, kao i četiri parkinga koji će biti zatvoreni cijeli dan.