BiH
0

Pripreme za 5. svjetski forum voda

FENA
U okviru priprema za održavanje 5. svjetskog foruma voda od 16. do 22. marta 2009. godine u Istanbulu, u Sarajevu je jutros počeo dvodnevni regionalni sastanak eksperata iz oblasti hidrologije i predstavnika akademske zajednice.

Riječ je o jednom od devet sastanaka koji će biti održani tokom ove godine širom svijeta, a prisutni su predstavnici Crne Gore, Rumunije, Srbije, Turske i BiH.

Organizator sastanka je Ministarstvo okoline i šumarstva Republike Turske, uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako je saopćio danas na konferenciji za novinare ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac, učesnici će razmatrati strategije upravljanja vodama, očuvanje prirodnih ekosistema, upravljanje i očuvanje površinskih, podzemnih i kišnih voda, upravljanje i efikasno vodosnabdijevanje, probleme u vodoprivredi, međunarodne konvencije o vodama, uređivanje vodotoka, te EU direktive o vodama.

-Mislim da ćemo u budućnosti imati veliki problem s pitkom vodom i to je resurs koji moramo poštovati. Na svom putu ka članstvu u EU BiH je ozbiljno pristupila usklađivanju zakonodavstva iz sektoru voda sa zakonodavstvom EU, kazao je ministar Puhalac i dodao da su tačne procjene da BiH koristi svega jednu trećinu svog hidropotencijala, te da taj dio nije baš racionalno iskorišten.

Ministar okoliša i šumarstva u vladi Republike Turske prof. dr. Veysel Eroglu rekao je da je svjetski forum o vodama najveći globalni događaj o vodama i da se on fokusira na stalno rastuće probleme vezane za vodu.

Posebno je istaknuo da je Turska u tom području napravila dobar iskorak i da je spremna prenijeti svoja iskustva nadležnim institucijama i ministarstvima u BiH.

Skupu u Sarajevu prisustvuje i zamjenik generalnog sekretara 5. svjetskog foruma o vodama prof. Ahmet Mete Saatci koji je naglasio da će tokom dana posebno biti riječi o očuvanju izvorišta vode.

Dodao je da eksperti iz Turske i drugih zemalja učesnica ovoga sastanka imaju namjeru saznati nešto novo od predstavnika bh. hidrologije, te to rezimirarti na forumu u Istanbulu.

Svjetski forum o vodama prvi put je održan 1997. godine u Maroku i održava se svake tri godine. Drugi forum je održan u Holandiji, treći u Japanu, a četvrti u Meksiku.