{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Priprema suđenja za zločine u Kalinoviku

S
15.2.2008. u 17:24
0
0
Priprema suđenja za zločine u Kalinoviku
0
Priprema suđenja za zločine u Kalinoviku
Za petak, 22. februar, zakazana je statusna konferencija prije početka suđenja Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi. Trojka je u decembru prošle godine negirala krivicu za zločine protiv čovječnosti počinjene nad civilima na području Kalinovika od aprila 1992. do marta 1993. godine.
Bundalo je u to vrijeme bio komandant Taktičke grupe Kalinovik, Zeljaja komandir Stanice javne bezbjednosti Kalinovik, a Aškraba nadzornik logora “Barutni magacin”.

Istog dana Državno tužilaštvo će iznijeti završnu riječ na kraju suđenja Mitru Raševiću i Savi Todoviću. Obojica se terete za zločine počinjene u Kazneno-popravnom domu Foča, u vrijeme kada su bili na visokim funkcijama u ovoj ustanovi.

U ponedjeljak, 18. februara, nastavit će se suđenje Miloradu Trbiću, bivšem pomoćniku načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) kojeg Tužilaštvo tereti za genocid u Srebrenici, počinjen u julu 1995. godine.

Istog dana, a potom i u petak, 22. februara, nastavlja se dokazni postupak Državnog tužilaštva protiv Milorada Savića, Mirka (Špire) Pekeza, te Mirka (Mileta) Pekeza, koji su optuženi za strijeljanje 23 civila iz sela Ljoljići i Čerkazovići, općina Jajce.

Državno tužilaštvo će u utorak i četvrtak nastaviti izvoditi dokaze i protiv Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića, bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženih za zločine u mostarskom zatvoru Vojno.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, svih pet dana naredne sedmice planiran je nastavak suđenja Željku Mejakiću, Momčilu Grubanu, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću. Četvorka se tereti za zločine u prijedorskim logorima Omarska i Keraterm, a trenutno je u toku izvođenje dokaza Odbrane prvooptuženog.

Tri nova svjedoka Odbrane pojavit će se 20. februara na suđenju Zdravku Božiću, Mladenu Blagojeviću, Željku Zariću i Zoranu Živanoviću, bivšim vojnim policajcima koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene nad nesrpskim civilima u Bratuncu.

Na suđenju Zdravku Mihaljeviću, u utorak, 19. februara, u korist optuženog iskaz bi trebao dati Ivica Rajić, kojeg je 2005. godine, nakon priznanja krivice, Haški tribunal osudio na 12 godina zatvora za zločine u selu Stupni Do. Mihaljevića Tužilaštvo tereti da je, kao pripadnik HVO-a, 1993. godine učestvovao u ubistvima Bošnjaka u selu Tulice, općina Kiseljak.

U srijedu, 20. februara, nastavit će se suđenje Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH) optuženim za zločine nad Hrvatima počinjene 1993. i 1994. godine u Bugojnu.

Novi svjedoci Odbrane Zijada Kurtovića, nekadašnjeg vojnog policajca u ABiH koji je optužen za zločine nad Hrvatima iz Donje Drežnice, pojavit će se na suđenju u četvrtak, 21. februara.

Istog dana nastavljaju se suđenja i Suadu Kapiću, koji se tereti za zločine protiv ratnih zarobljenika iz Bosanske krajine, te jedanaestorici pripadnika VRS-a koji su optuženi za genocid počinjen 1995. godine u Srebrenici.

Državno tužilaštvo će u petak, 22. februara, okončati dokazni postupak protiv Idhana Sipića, koji se tereti za ubistvo jedne žene u mjestu Korjenovo Brdo, općina Ključ, u septembru 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: