Vlada KS
0

Priprema interventnih mjera zbog obustave dotoka gasa

FENA
Vlada Kantona Sarajevo je u današnjem nastavku druge vanredne sjednice definisala sistemske mjere za pomoć građanima Sarajeva zbog problema koje oni imaju usljed obustave dotoka gasa i reduciranja grijanja te korišćenja toplotne energije, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Vlada će putem svog Ministarstva finansija u naredna 24 sata rezervisati kod snabdjevača i Javnog preduzeća "Sarajevošume" raspoložive količine čvrstog ogrijeva, drva i uglja.

U narednih 48 sati, po nalogu kantonalne vlade, štabovi Civilne zaštite će u saradnji s mjesnim zajednicama na području Kantona sačiniti i dostaviti spiskove domaćinstava koji imaju potrebu za snabdijevanjem čvrstim gorivom.

Civilna zaštita Kantona je zadužena da odredi lokacije u mjesnim zajednicama gdje bi se jednokratna pomoć u ovim energenatima mogla uručiti onima kojima je potrebna.

Ovim interventnim mjerama Vlada želi poručiti građanima Sarajeva da je spremna sistemski i kontinuirano iznalaziti rješenja kako bi obezbijedila grijanje domaćinstava u Kantonu Sarajevo u situaciji dugoročnog prekida snabdijevanja gasom.

Vlada KS-a apeluje svim snabdjevačima i trgovcima čvrstim ogrijevom, kao i trgovcima grijnim tijelima da ne zloupotrebljavanju tešku situaciju u kojoj su se našli građani Sarajeva i ne podižu cijene svojih proizvoda upravo kad zajedno trebamo naći načina da olakšamo zimu Sarajlijama.