{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pripadniku Škorpiona Miloradu Momiću 15 godina zatvora za ubistvo šest civila kod Srebrenice

F
10.7.2015. u 15:46
191
Pripadniku Škorpiona Miloradu Momiću 15 godina zatvora za ubistvo šest civila kod Srebrenice
191
Pripadniku Škorpiona Miloradu Momiću 15 godina zatvora za ubistvo šest civila kod Srebrenice
Zbog sudjelovanja u ratnom zločinu, u kojem je ubijeno šest civila bošnjačke nacionalnosti s područja Srebrenice, od kojih trojica maloljetnika, osječki Županijski sud u petak je proglasio krivim Milorada Momića (51), bivšeg pripadnika srpske paravojne jedinice "Škorpioni" i nepravomoćno ga osudio na 15 godina zatvora.
Optužnica je Momića teretila da je ratni zločin počinio u julu 1995. godine, u mjestu Godinjske Bare, u blizini Trnova, u BiH, kao pripadnik paravojne jedinice "Škorpioni", koja je bila pridružena vojsci Republike Srpske.

Teretilo ga se da je s još četvoricom poznatih i nekoliko nepoznatih pripadnika srpske paravojne jedinice "Škorpioni", nakon što su preuzeli zarobljenu šestoricu bošnjačkih civila s područja Srebrenice, po naređenju svoga zapovjednika Slobodana Medića odveli zarobljenike u blizinu borbenog položaja i tamo ih strijeljali.

Na taj način željeli su lažno predstaviti da su Bošnjaci poginuli u borbenim djelovanjima, a ne da su ubijeni, i tako prikriti masovne i organizirane likvidacije muškaraca bošnjačke nacionalnosti uhapšenih na području Srebrenice.

Momića se teretilo da je zajedno s ostalim počiniteljima, pucao iz vatrenog oružja u leđa četvorici svezanih civila, a potom preostaloj dvojici naredili da tijela prenesu u obližnju spaljenu vikendicu, gdje su pucanjem iz vatrenog oružja usmrtili i preostale dvije žrtve, nakon čega su tijela žrtava polili benzinom i zapalili.

Sudsko vijeće: Utvrđeno da je Momić počinio ratni zločinSudsko vijeće zaključilo je kako je dokaznim postupkom nesumnjivo utvrđeno da je Milorad Momić počinio kazneno djelo ratnog zločina, pri čemu je značajno pomogla videosnimka događaja, koju su napravili sami počinitelji, a što je, kazao je sudac Zvonko Vrban, doista rijedak slučaj, ali je olakšalo sudskom vijeću utvrđivanje počinitelja i žrtava.

Sudsko vijeće ocijenilo je neistinitom i nevjerodostojnom Momićevu odbranu da nije pucao na žrtve, već da je bio samo pasivni promatrač, jer se na videozapisu vidi da su svi počinitelji aktivno učestvovali u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila, a da Momić nije pokazao nimalo sažaljenja prema žrtvama, niti se protivio volji i nakani da se uhašeni usmrte.

Kao otežavajuće okolnosti Sud je uzeo u obzir da je Milorad Momić sudjelovao u ratnom zločinu protiv civila, koji nisu sudjelovali u ratnim djelovanjima, i koji su ubijeni bez ikakvog valjanog razloga, a da Momić tokom postupka nije izrazio nimalo kajanja za počinjeni zločin.

Sudsko Vijeće Momiću je produžilo istražni zatvor, a vrijeme koje je do sada proveo u istražnom zatvoru, od 25. augusta 2014. godine, uračunato mu je u izrečenu kaznu.

Momićev advokat Tomislav Filaković najavio je žalbu na presudu, za koju drži da nije zakonski utemeljena, jer optužnica tereti Momića da je, skupa s ostalim počiniteljima, usmrtio žrtve pucajući im u leđa i glavu, što, kako drži, tokom postupka nije dokazano.

Momiću se sudi i za ratne zločine u Berku 1991.Miloradu Momiću na osječkom Županijskom sudu se sudi i za ratni zločin 1991. u Berku, kod Vukovara, odakle je i rodom. Momić je nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja pobjegao u Srbiju, a kasnije u Francusku, gdje je živio do 2011. kada je izručen Hrvatskoj temeljem Interpolove potjernice.

Naime, zbog ratnog zločina protiv hrvatskih civila u Berku 1991., na zahtjev hrvatskog pravosuđa Francuska je Momića izručila u septembru 2011. godine. U tom kaznenom postupku koji se vodio na Županijskome sudu u Vukovaru Momić je nepravomoćno koncem 2013. osuđen na tri godine zatvora, koji je dijelom izdržao u istražnom zatvoru.

Prvostepenu presudu za ratne zločine u Berku, nakon uložene žalbe, Vrhovni sud RH je ukinuo, a Momić je pušten iz pritvora te je ponovljeno suđenje za ratni zločin u Berku čekao na slobodi.

Ponovno je uhapšen 25. augusta 2014., te je optužen za ratni zločin ubistva šestorice bošnjačkih civila na području Srebrenice 1995.

Osječko Županijsko državno odvjetništvo je, temeljem odredbi Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima preuzelo kazneni progon Momića za ovo kazneno djelo, od Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije.

Prema pisanju medija, velik dio pripadnika srpske paravojne jedinice Škorpioni i danas se nalazi u Srbiji. Osim ratovanja u Hrvatskoj bili su angažirani i u vojnim akcijama na području BiH, a kasnije i Kosova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: