Vrhovni sud RS-a
0

Pripadniku "Belih orlova" 9 godina zatvora

FENA
Vijeće Vrhovnog suda Republike Srpske donijelo je odluku kojom je Mile Govedarica, pripadnik "Belih orlova", osuđen na devet godina zatvora zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv stanovništva u Gacku.

Podsjećamo, presudom Okružnog suda u Trebinju optuženi Govedarica je oglašen krivim zbog krivičnog djela ratnog zločina i osuđen na kaznu zatvora od sedam godina i šest mjeseci.

Njemu se stavlja na teret da je kao pripadnik paravojne formacije "Beli orlovi“, 18. juna 1992. na lokalitetu "Zborna gomila“, općina Gacko, u motelu "Košuta“ silovao Bošnjakinju, te 29. juna 1992. u blizini hotela "Rudnika i Termoelektrana“ Gacko prilikom penjanja na karoseriju kamiona iz automatske puške ispalio rafal na Aziza Hasanbegovića, koji je od posljedica ranjavanja preminuo.

Vijeće Vrhovnog suda RS-a je odlučujući po žalbama okružnog tužioca iz Trebinja i branioca optuženog, advokata Predraga Ivankovića iz Trebinja, izjavljenim protiv presude Okružnog suda u Trebinju od 10. jula ove godine, donijelo presudu kojom se kao neosnovana odbija žalba branioca optuženog.

Uvažavanjem žalbe okružnog tužioca iz Trebinja preinačena je u odluci o kazni presuda Okružnog suda u Trebinju, tako što se odlukom Vijeća Vrhovnog suda RS-a optuženi Mile Govedarica zbog spomenutog krivičnog djela ratnog zločina, osuđuje na kaznu zatvora od devet godina.

Sjednici Vijeća Vrhovnog suda RS-a prisustvovali su i republički tužilac i branilac optuženog, saopćeno je iz ovog suda.