Zločin u Konjicu
5

Pripadniku "Akrepa" osam godina zatvora za zlostavljanje civila i ubistvo

FENA
Sudsko vijeće Kantonalnog suda Mostar osudilo je u srijedu Redžu Balića na kaznu zatvora od osam godina za ubistvo i nečovječno postupanje prema zatočenih civilima srpske nacionalnosti u junu 1992. godine na području Konjica u vrijeme oružanoga sukoba Armije R BiH i vojske Republike Srpske.

Optužnicu Kantonalnog tužilaštva Mostar zastupala je tužiteljica Sabina Beganović.

Presudom je Balić proglašen krivim da je kao pripadnik Diverzantsko-izviđačkog odreda "Akrepi" pri štabu Teritorijalne obrane Konjic, kasnije Vojna jedinica 5094 A BiH, sredinom juna 1992. godine u mjestu Glavatičevo u selu Razići, kod Konjica, zlostavljalo zatočene civile srpske nacionalnosti i počinio ubistvo Vojislava Kuljanina.

Predsjedavajući Sudskoga vijeća je, obrazlažući ovu presudu, kazao kako su otežavajuće okolnosti za Balića te što je on tokom krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret postupao nečovječno i okrutno, kao i to što je prethodno osuđivan za ubistvo na 12 godina zatvora.

Podsjetimo kako je svjedok A. Žetica, koji je u kritično vrijeme bio pripadnik iste jedinice kao i Balić, tokom glavnoga pretresa izjavio da je tada vidio Kuljanina "toliko isprebijanog da ga nije mogao prepoznati, a da ga inače dobro poznaje od ranije. Također je naveo kako mu je Redžo tada rekao da su toliko isprebijali zarobljene muškarce da ni jedan ujutro ne može preživjeti, kao i da mu je nakon rata prijetio da će ga "odležati" zato što priča istinu.