BiH
308

Pripadnicima sarajevske policije izjednačen koeficijent za obračun plata sa službenicima u FBiH

Piše: A. B.
Sindikat Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) danas je potpisao Kolektivni ugovor s Vladom KS koji će službenicima sarajevske policije u narednom periodu donijeti isti koeficijent za obračun plata kao i službenicima na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata MUP-a KS Mirza Hadžiabdić za Klix.ba je kazao kako su najzadovoljniji koeficijentom koji će biti isti kao službenicima na nivou federacije i pojedinih kantona.

"Nismo dobili osnovicu koju smo tražili jer su nam kazali kako to sada nije moguće realizirati, ali smo dobili federalne koeficijente na osnovu Zakona o platama i naknadama. Usaglasili smo osnovicu na 289,50 KM i ona će za tri mjeseca biti dodatno analizirana da se vidi da li se može pomjeriti. Određene naknade su zadržane na postojećem nivou, a neke su i povećane, kao što su naknada za prekovremeni i noćni rad", kazao je Hadžiabdić.

Prema njegovim riječima, već šest godina očekuje se donošenje zakona o platama i naknadama policijskih službenika u KS koji proizilazi iz obaveze propisane federalnim zakonom o platama i naknadama policijskih službenika na nivou entiteta.

Istakao je kako je Kolektivnim ugovorom s Vladom KS prvi put uvedena naknada za stipendiju djeci policijskih službenika.

Iz Sindikata su ranije naveli da Kolektivnim ugovorom žele osigurati da nema novih tužbi po osnovu radnih odnosa, što je i interes Vlade KS.

Inače, više od deset godina primanja policijskih službenika u KS nisu povećana.

"U ovom slučaju naš posao je bio malo kompleksniji nego u ostalim pregovorima. Ovdje nismo samo pregovarali o osnovici plaće nego smo uspjeli unificirati neke dosadašnje različitosti u pristupima i sistemu. Naša policija je imala koeficijente koji nisu bili usaglašeni sa federalni propisom i matematički smo, tragali za rješenjem koje će biti optimalno, a na tragu je našeg obećanja da će svi uposleni u Kantonu Sarajevo ostvariti povećanje plaće od 2,5 posto, jer su to naši trenutni kapaciteti. Pronašli smo trenutno optimalno rješenje koje pomiruje te zahtjeve, ujednačuje koeficijente i ne dovodi u pitanje ostvarene plaće brojnih uposlenih u Upravi policije sa najnižim činom", objasnio je premijer Konaković te dodao da je ovim potpisom stavljena tačka na sve socijalne dijaloge koje je Vlada KS vodila sa svim sindikatima u KS i uspješno otklonjena mogućnost potencijalnih tužbi.