Uz narodne igre i kolače
217

Pripadnici svih konfesija u Tuzli skupa proslavili Božić: Radost na veliki blagdan hrišćana

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Pripadnici svih konfesija danas su se okupili na Trgu slobode u Tuzli, kako bi se skupa sa sugrađanima hrišćanima radovali njihovom velikom blagdanu Božiću. Uživali su u narodnim igrama, ali i tradicionalnim slasticama.

U okviru višednevne manifestacije Zima u Tuzli danas je na Trgu slobode u tom gradu upriličeno obilježavanje velikog blagdana Božića. I ovaj put u centru grada je prikazana sva ljepota različitosti, a ukazano je i na važnost njegovanja narodnih tradicija.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić prisustvovao je događaju u centru grada, kazavši da je pravoslavni Božić, kao i svaki drugi vjerski blagdan od velikog značaja za sve građane.

"Ovo još jednom pokazuje opredjeljenost Tuzle ka zajedničkom životu, poštovanju različitosti te bih želio da svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti od srca čestitam Božić te im poželim mnogo zdravlja, sreće, sloge, jedinstva i zajedništva", kazao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

On je podsjetio da ljepotu različitosti Tuzla njeguje i baštini već dugi niz decenija, što će činiti i u budućem periodu.

"To nikome ne želimo dati. Tuzla je jedinstvena po tome te mi želimo nastaviti kontinuitet zajedničkog života, ljubavi, poštovanja različitog i različitosti, kao i kontinuitet antifašizma kojeg imamo", naglasio je Lugavić.

Na veliki hrišćanski blagdan posebno je sretna i direktorica Turističke zajednice Tuzle Amra Jaganjac, koja je također uputila čestitke povodom Božića.

"Raduje nas da naša Zima u Tuzli i dalje održava svoj karakter jedne otvorene manifestacije, u kojoj obilježavamo sve bitnije praznike i datume. Ovo je manifestacija koja zapravo otvara svoja vrata svima te želimo da radost blagdana dijelimo zajedno", navela je Jaganjac.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Druženje na Tgu slobode obogatili su članovi Folklornog ansambla Panonija koji su izveli najljepše narodne igre, a tradicionalno su tu bili i članovi Udruženja mladih Obnova te Kolo srpskih sestara koje su pripremile slastice kojima su počastili sve prisutne.