BiH
0

Pripadnici OS BiH u prošloj godini deminirali oko 17 posto od ukupno deminiranih površina

FENA
Godišnja analiza protivminskih akcija jedinica za deminiranje Oružanih snaga BiH izvršena je danas u Sarajevu na konferenciji o deminiranju OS BiH.

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, prezentirani su najznačajniji rezultati deminiranja u prošloj, kao i planovi za ovu godinu. Navedeno je da su pripadnici OS BiH deminirali oko 17 posto od ukupno deminiranih površina u BiH u 2007. godini.

Istaknuto je da su u 2007. godini jedinice za deminiranje OS BiH izvršile operacije deminiranja na prostoru cijele BiH i to na 62 lokacije na teritoriji 32 općine i četiri vojne baze.

S postojećim resursima jedinice za deminiranje OS su uradile metodama čišćenja i tehničkog izviđanja 1.771.957 kvadratnih metara, od čega 325.765 kvadratnih metara čišćenjem i 1.446.192 kvadratnih metara izviđanjem. Krajnjim korisnicima je predato 34 deminerska radilišta.

Na osnovu toga prošla godina u procesu deminiranja je ocjenjena izuzetno uspješnom, a kao najznačajniji rezultati se ističu uspostavljanje jedinistvene jedinice za deminiranje na nivou OS BiH, uspostavljanje sistema logističke podrške operacijama deminiranja, kao i prijenos nadležnosti nad deminiranjem od EUFOR-a na OS BiH.

Od posebnog značaja je što u tom procesu nije bilo nastradalih i teže povrijeđenih pripadnika OS BiH.

Naglašeno je da će u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena obuci novog mladog kadra, a obuku će predvoditi iskusni demineri koji se nalaze u sastavu OS BiH.

U cilju unapređenja operacija humanitarnog deminiranja od OS BiH, kao i povećanja rezultata deminiranja u narednoj godini, iskazana je potreba za novčanim sredstvima kojima će se osigurati nabavka odgovarajućih novih tehničkih sredstava za deminiranje.

Pripadnicima OS BiH na postignutim rezultatima u deminiranju u protekloj godini danas su čestitke uputili zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general major Slavko Puljić i komandant Operativne komande brigadni general Ante Jeleč.

Godišnjoj analizi su pored predstavnika MO i OS BiH prisustvovali i predstavnici EUFOR-a, entitetskih civilnih zaštita i BH MAC-a.